Vacatures voor een debiteurenmedewerker, administrateur, grootboekmedewerker, financieel medewerker, financieel administratief. Henk Wolthuis heeft ze allemaal voorbij zien komen en gereageerd. Nergens werd hij aangenomen, en zo vergaat het veel 60-plussers.

Toch moest Wolthuis stug door blijven solliciteren om zijn bijstandsuitkering te mogen ontvangen. "Je doet er vijf per week. Dus 260 per jaar minimaal", zegt hij. Het telt intussen op tot zo'n 1300 a 1400 brieven. "Je weet dat je wordt afgewezen, maar je moet solliciteren."

Geen sollicitatieplicht voor 60-plussers met bijstandsuitkering in Rotterdam

In Rotterdam loopt intussen een proef waarbij 60-plussers zoals Wolthuis niet langer gedwongen om te solliciteren. "Sommige mensen hebben al meer dan 1000 brieven verstuurd. Dat leidt tot 1000 afwijzingen en 1000 teleurstellingen. Dat werkt niet", zegt de Rotterdamse wethouder Richard Moti erover tegen RTV Rijnmond.

"Als blijkt dat 5 brieven nuttig is, dan doen we dat. Maar als een brief per week eigenlijk veel nuttiger is en de resterende tijd aan hele andere activiteiten besteed kan worden, dan gaan we dat ook met elkaar regelen."

'Accent ligt op de ontwikkeling'

Ook in de steden Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Groningen, Deventer, Wageningen, Nijmegen, Oss en Tilburg wordt geëxperimenteerd met soepelere bijstandsregels.

"De aanpak van voor het experiment is vooral gericht op regels en controle", zegt de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah. "En wat je bij het vertrouwensexperiment ziet, is dat het startpunt de burger zelf is. Uitgaande van zijn persoonlijke drijfveren, ambities en mogelijkheden. En daarmee ligt een accent eigenlijk op ontwikkeling. En niet op een vooraf bepaald einddoel, namelijk een betaalde baan."

Voor Henk Wolthuis pakt het goed uit. Hij is nu vrijwilliger bij een cliëntenraad. "Ik werk als secretaris, ik ben nooit secretaris geweest, maar het is hartstikke leuk."

STER reclame