Een Audi waarin verdachten van een plofkraak op de vlucht sloegen Opsporing Verzocht

Plofkrakers Audibende horen tot twaalf jaar celstraf eisen

time icon

Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van drie tot twaalf jaar tegen de vijf mannen die bekend staan als de Audibende. De groep wordt verdacht van het plegen van plofkraken in Emsdetten, Rheine en Wesel in Duitsland.

De vijf verdachten zijn vooral afkomstig uit Utrecht en zijn 26 tot 31 jaar oud. Ze worden ook verdacht van heling van auto's en kentekenplaten en wapenbezit. Twee van de vijf wordt ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

De officier van justitie wees er vanochtend op hoe gevaarlijk plofkraken zijn: rondvliegend glas, chemische stoffen die lekken, brand en de onvoorspelbaarheid van de explosie. "Dat er geen gewonden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid."

Dna

Er is veel bewijs verzameld tegen de vijf. De telefoons van de verdachten verklikten waar de verdachten waren voor, tijdens en na de plofkraken. Net als de gegevens van hun navigatie.

Er is dna van de verdachten gevonden in de auto's, op kleding, wapens en gereedschappen. In een garagebox in Utrecht, gehuurd door een van de verdachten, zijn onderdelen gevonden van een gestolen Audi die bij de plofkraken is gebruikt.

De verdachten hebben zelf tijdens de inhoudelijke behandeling gezwegen of ontkend.

Eisen tegen vijf leden van de Audibende

Patrick G. twaalf jaar
Colin van G. zeven jaar
Sonny K. 40 maanden
Mohamed G. 36 maanden
Bob E. 40 maanden

In augustus 2017 werden Patrick G. en Colin van G. opgepakt na een spectaculaire achtervolging over de A1. In de bebouwde kom van Huizen kreeg hun Audi een lekke band, waarna ze werden geramd en door agenten met getrokken pistolen uit de auto werden gehaald.

De Utrechters hadden die nacht een geldautomaat in Emsdetten opgeblazen, schrijft RTV Utrecht. In de auto, een gestolen Audi met valse kentekenplaten, werden gasflessen, bivakmutsen en jerrycans gevonden.

Na de aanhouding van dit tweetal leidde onderzoek naar nog eens drie verdachten. Daar kwam ook bewijs uit voor in totaal vijf plofkraken of pogingen daartoe.

Plofkraak 1

Op 23 juni 2017 werden drie geldautomaten bij de Sparda Bank in Rheine opgeblazen. De ravage was groot. De buit bedroeg ongeveer 430.000 euro, de schade 564.000 euro. Hierbij kwam de politie verdachte Mohamed G. op het spoor, omdat zijn dna uit aangetroffen bloedsporen werd gehaald.

Plofkraak 2

Op 9 juli 2017 werden twee automaten opgeblazen, weer bij de Sparda Bank in Rheine. Er was geen buit, maar de schade bedroeg ruim 40.000 euro. De daders kregen de kluizen met daarin ruim twee ton niet open en vertrokken zonder buit in volgens getuigen een zwarte BMW.

Plofkraak 3

Op 25 juli 2017 werd 106.000 euro buitgemaakt bij de Santander Bank in Wesel. De vluchtauto crashte daarbij uiteindelijk op het Anne Frankplein in de Utrechtse Transwijk, waarna de verdachten uit de Audi sprongen en de wijk in vluchtten.

Plofkraak 4

Op 4 augustus bleef het bij een poging tot een plofkraak bij de Santanderbank in Rheine. Patrick G. en Colin van G. zijn herkend op bewakingsbeelden van de bank, vermoedelijk tijdens een voorverkenning.

Plofkraak 5

Op 7 augustus was er weer een poging tot een plofkraak, nu in Emsdetten, die eindigde met de aanhouding van de twee hoofdverdachten in Huizen. De schade bedroeg ongeveer 28.000 euro.

Dit is een artikel van

STER Reclame