De volleybalsters na de zege op Servië vorige week.

Wekdienst 19/10: halve finale WK volleybal en protestactie woonwagenbewoners

Goedemorgen! Vandaag voeren bewoners van woonwagens actie om een plek op een woonwagenkamp af te dwingen. En de volleybalvrouwen zijn begonnen met de halve finale van het WK, voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis.

Vandaag schijnt de zon geregeld en het wordt 15 tot 18 graden, bij een matige noordoostenwind. Het weekend verloopt tamelijk zonnig, bij een middagtemperatuur van 16 graden.

Het weer van vrijdag 19 oktober

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland speelt de halve finale van het WK Volleybal, een uitzonderlijke prestatie. De wedstrijd van de volleybalvrouwen tegen het Servische team begon om 06.40 uur en is te volgen in ons liveblog. Nooit eerder stonden de Oranjevrouwen in een halve finale op een WK.
  • Azim A. krijgt vandaag zijn straf te horen. De 21-jarige A. wordt ervan verdacht vorig jaar in Groningen Sidney Ruiter, een 22-jarige student, neer te hebben geschoten. Ruiter raakte daarbij blijvend verlamd. Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar en tbs met dwangverpleging voor poging tot moord. Ruiter zelf eist een schadevergoeding van ruim 930.000 euro.
  • Op ruim dertig plekken in het land voeren woonwagenbewoners actie om een plek op een woonwagenkamp af te dwingen. Afgelopen zomer maakte minister Ollongren een einde aan het uitsterfbeleid en verkondigde dat de woonwagenkampen een bestaansrecht hebben. Op verschillende kampen nemen kampers nu plekken in beslag.
  • Het eerste genderneutrale paspoort in Nederland wordt vandaag afgegeven in Breda. Op de plaats waar normaal een M of V staat, komt een X te staan. Het bijzondere paspoort is voor Leonne Zeegers.

Wat heb je gemist?

Duizenden mensen hebben nog steeds hun rijbewijs, terwijl ze dat eigenlijk hadden moeten inleveren. Het gaat om mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, maar die het vervolgens niet hebben opgestuurd naar het CBR. Alleen al sinds 2016 zijn dat er meer dan 5000.

De betreffende bestuurders zijn bijvoorbeeld bestraft omdat ze meermaals met te veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt. Het kan ook gaan om mensen die volgens onderzoek niet meer geschikt zijn om te rijden, zoals ouderen met dementie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Kim Kardashian en Kanye West zijn uit elkaar. Met een simpele tweet zorgde het Amerikaanse modetijdschrift Elle even voor consternatie in de showbizzwereld en ver daarbuiten door de scheiding van hét glamourkoppel van de VS te melden.

Tot mensen die op de link naar het artikel klikten, ontdekten dat ze voor de gek waren gehouden. De link leidde namelijk naar een pagina waar Amerikanen zich kunnen registreren als kiezer voor de aankomende tussentijdse verkiezingen in het land.

"Vrouwen hebben langzittende politici uit het zadel gekregen en voor historische verkiezingsraces gezorgd. Nu heb jij de kans op ze te stemmen", schrijft Elle op de site.

De afgelopen tijd kwamen in de VS meerdere foptweets voorbij, bedoeld om Amerikanen te overtuigen van de noodzaak zich te registreren als kiezer. De deadline voor kiesregistratie loopt de komende dagen in veel staten af.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl