Een meting van de uitstoot van een Volkswagen EPA

Volkswagen breidt inruilprogramma voor oude diesels uit

time icon

Autofabrikant Volkwagen breidt in Duitsland het inruilprogramma voor oude diesels uit. Eigenaren van een Seat, Skoda, Audi of Volkswagen krijgen tot 10.000 euro korting op een auto van de Volkswagen-groep als ze hun 'vieze' diesel laten slopen. Ook rijders van andere merken krijgen de premie als ze een schonere Volkswagen kopen.

Het gaat om diesels die ouder zijn dan zeven jaar. Volkswagen zegt hiermee te willen voorkomen dat oude diesels worden geƫxporteerd naar Oost-Europa en daar nog jarenlang het milieu vervuilen.

Vertrouwen

"Het is ook een manier voor de geplaagde fabrikant om zich van de goede kant te laten zien", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Ze proberen het vertrouwen van de consument te herwinnen".

Volkswagen kwam wereldwijd in opspraak na de ontdekking dat dieselmotoren bij testen alleen met behulp van sjoemelsoftware aan milieu-eisen voldoen. Het bedrijf moest honderdduizenden auto's naar de garage terugroepen om software te installeren die de uitstoot wel correct meet.

Duitsland kwam eerder deze maand met een omvangrijk 'dieselplan'. Eigenaren van dieselauto's in de veertien meest vervuilde Duitse steden kunnen aanspraak maken op inruilpremies voor schone nieuwe en tweedehandsauto's. Gemiddeld is de premie 6000 euro, zei minister Scheuer van Verkeer. De kosten zijn voor de autofabrikanten.

STER Reclame