Maarten van der Weijden wordt in 2008 uitgeroepen tot Sportman van het jaar. ANP

Van der Weijden in vakjury Sportgala

tijd van publicatie

Zwemmer Maarten van der Weijden is toegetreden tot de vakjury van het jaarlijkse Sportgala. Ook oud-schaatser Ralf van der Rijst is nieuw in de jury, die mede bepaalt welke Nederlandse sporters in de prijzen vallen tijdens de verkiezing.

Van der Weijden (in 2008 zelf verkozen tot Sportman van het jaar) en Van der Rijst nemen de plaatsen in van Charles van Commenée (onlangs vertrokken bij NOC*NSF) en Pieter van den Hoogenband, wiens termijn erop zit.

Voorzitter van de vakjury is voormalig volleyballer Bas van de Goor. De andere leden zijn Guus Hiddink en Marc Lammers (vanuit de coaches), Marianne Timmer (vanuit de groep met oud-winnaars op het Sportgala), Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Marije Smits (vanuit de paralympiërs) en Ewoud van Winsen (vanuit de NOS).

Nominaties vaststellen

De vakjury heeft als eerste taak het vaststellen van de nominaties voor alle categorieën: sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en paralympiër van het jaar. Per categorie zijn er drie genomineerden. Voorheen was het zo dat sporters die een gouden medaille wonnen bij de Olympische Spelen automatisch op de lijst werden gezet. Dat is nu, vanwege de vele behaalde gouden plakken, niet meer zo.

"Om het de kiezers niet al te ingewikkeld te maken, is het aantal te nomineren sporters vorig jaar al gesteld op drie in plaats van op een ongelimiteerd aantal", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Stemmen

Begin december wordt bekend welke sporters, coaches en teams zijn genomineerd. De stemmen van de vakjury tellen voor de helft mee. Sporters en coaches die op het Sportgala aanwezig zijn, brengen op die avond zelf hun stem uit. Die stemmen tellen ook voor 50 procent mee.

Het Sportgala is woensdag 19 december in Amsterdam. Voorheen werden de prijzen in de RAI uitgereikt, nu gebeurt dat in de AFAS Live. De NOS zendt het Sportgala rechtstreeks uit.

STER Reclame