Brexit-onderhandelaar Michel Barnier
NOS Nieuws

Brexit-deal nog geen stap dichterbij, voorlopig geen nieuwe top

De Europese regeringsleiders zijn geen stap dichter bij een brexit-deal gekomen. Voorlopig komt er geen nieuwe bijeenkomst van de regeringsleiders. Volgens premier Rutte hebben ze nog tot het eind van dit jaar om een deal te bereiken.

Hij was na afloop van een diner in Brussel waar over de brexit gepraat werd, niet al te teleurgesteld. "Dit was het maximaal mogelijke resultaat", aldus de premier. "Er zijn geen grote nieuwe ontwikkelingen."

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft van de regeringsleiders de opdracht gekregen om de komende tijd verder te onderhandelen met de Britten. Pas als hij zegt dat er "beslissende vooruitgang" is geboekt, wordt een nieuwe top georganiseerd.

"Er moet aan verschillende knoppen worden gedraaid", zo vatte Rutte het samen:

Rutte: geen risico's nemen met belangrijke welvaartsmotor

Er circuleert een voorstel om de overgangsperiode, nadat de Britten uit de EU zijn gestapt, van twee jaar te verlengen naar drie jaar. In die overgangsperiode krijgen bedrijven de mogelijkheid om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Rutte wilde daar niet echt op ingaan, maar zei wel dat het een van de mogelijkheden is. "Maar we kunnen ook nog meer praktische afspraken maken en nog meer juridisch vastleggen. Dat is aan de onderhandelaar. "Ik maak me in ieder geval geen zorgen."

Voorafgaand aan de top waren de regeringsleiders al niet erg optimistisch dat er binnenkort een brexit-deal ligt. De brexit staat gepland voor 29 maart. De afgelopen maanden is vooruitgang geboekt in gesprekken, maar de grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft een obstakel. Die grens moet open blijven en de vraag is hoe dat kan samengaan met de brexit.

Volgens correspondent Tim de Wit is er geen doorbraak gekomen omdat May niet echt iets nieuws kwam. "Het gaat echt neerkomen op het aller-aller-allerlaatste moment." Op Twitter schrijft hij: "May toonde zich wel bereid om over een langere overgangsperiode te praten (drie in plaats van twee jaar). Dat geeft meer tijd om handelsdeal te regelen en probleem Noord-Ierse grens op te lossen. Maar dat is olie op het vuur bij de brexit-vleugel in haar partij. Die slijpen alweer de messen."

Alles wat je wil weten over brexit en misschien nog wel wat extra dingen in deze special:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl