Kyle Lafferty (l) in actie voor zijn club Glasgow Rangers
NOS Voetbal

Noord-Ierse bond legt international Lafferty speelverbod op

De regel bestaat al een tijdje, maar wordt zelden of nooit van stal gehaald. Of eigenlijk: zelden. Want de voetbalbond van Noord-Ierland heeft 'm nu wel degelijk toegepast en international Kyle Lafferty een speelverbod gegeven voor zijn club Glasgow Rangers. Die kan daardoor zondag niet beschikken over de aanvaller.

De sanctie is Lafferty opgelegd omdat hij zich vorige week op het allerlaatste moment afmeldde voor de interlands uit de Nations League tegen Oostenrijk en Bosnië. De 31-jarige speler, doorgaans vaste kracht in de nationale ploeg van Noord-Ierland, gaf een achillespeesblessure op als reden.

Bondscoach Martin O'Neill was niet alleen ontstemd over de late afmelding, hij had ook twijfels bij de juistheid van het verhaal van Lafferty. "Hij had deze blessure in september. Dat is wat ik weet", zei O'Neill tegen de BBC.

De Noord-Ierse voetbalbond paste vervolgens de FIFA-regel toe, waarin staat dat als een opgeroepen speler zich met een blessure afmeldt, hij vijf dagen na afloop van de interlandperiode niet mag uitkomen voor zijn club.

Schorsing afzeggende Drommel

Iets vergelijkbaars overkwam begin september FC Twente-doelman Joël Drommel die een uitnodiging voor Jong Oranje liet lopen. In zijn geval niet vanwege een blessure, maar omdat hij zich liever op zijn club richtte. Met het reglement van de wereldvoetbalbond in de hand schorste de KNVB de keeper voor twee duels, een straf die later gehalveerd werd.

Steven Bergwijn daarentegen ontsprong de dans. De buitenspeler van PSV was door bondscoach Ronald Koeman buiten de A-selectie voor de wedstrijden tegen Peru en Frankrijk gelaten en meldde zich vervolgens met een liesblessure af voor Jong Oranje dat belangrijke EK-kwalificatieduels met Engeland en Schotland wachtte.

In Studio Voetbal uitten NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen en analyticus Pierre van Hooijdonk vervolgens twijfels over de ernst van de kwetsuur daar Bergwijn enkele dagen later tegen ADO Den Haag niet alleen in actie kwam, maar ook de negentig minuten volmaakte, hoewel de strijd halverwege (4-0 ruststand) al gestreden was en de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona voor de deur stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl