Vedetten Lyon hebben geen kind aan Ajax-vrouwen

Ajax kansloos tegen Lyon in de Champions League

Wat Real Madrid is in het mannenvoetbal, dat is Olympique Lyonnais bij de vrouwen. Daar weet Ajax nu ook alles van. De Amsterdamse ploeg was volkomen kansloos in de tweede ronde van de Champions League; het werd in eigen huis met 0-4 omver gespeeld. Lyon won net als Real Madrid de Champions League de laatste drie jaar.

Ajax begon op een bomvol Sportpark De Toekomst (circa 1.000 toeschouwers) met een verdediging van vijf om de aanvalsters van Olympique Lyonnais in toom te houden. De Franse ploeg startte met Shanice van de Sanden, Ada Hegerberg en Eugénie Le Sommer in de voorste linie. De Noorse Hegerberg was onlangs nog genomineerd als beste voetbalster van de wereld.

Verdedigingsfout

Vanaf de aftrap werd Ajax onder druk gezet. In de 12de minuut ging aanvoerster Kika van Es lelijk in de fout. Ze verspeelde de bal aan Van de Sanden en de Oranje-vedette stelde Amel Majri in staat om binnen te schieten: 0-1.

Ajax-keepster Lize Kop zag vervolgens de ene na de andere aanval op zich af komen. Dat stond in schril contract met de eenzaamheid van Vanity Lewerissa in de Amsterdamse spits.

Na een klein half uur verdubbelde Lyon de score door een rake vrije trap waarbij de Ajax-muur grote gaten vertoonde. Selma Bacha kon eigenlijk heel eenvoudig keepster Kop verschalken. De mooiste actie van de wedstrijd kwam even later op naam van Le Sommer. Met een bekeken afstandsschot raakte ze echter de lat.

Van Es baalde van de eerste twee tegengoals. "Die mag je nooit zo weggeven. Anders hadden we misschien met 0-0 kunnen gaan rusten."

Van Es: 'Die eerste twee goals mag je zo niet weggeven'

Eenzijdig duel

Ook na rust kwam Ajax amper onder de druk van Lyon uit. Nadat Hegerberg al een kans had gemist, kopte de Noorse in de 55ste minuut wel raak uit een vrije trap. In de slotfase bezegelde Isobel Christiansen met de vierde Lyon-treffer de Franse overwinning.

Shanice van de Sanden werd in de 77ste minuut gewisseld. Ze kreeg een warme ovatie van het Amsterdamse publiek. "Da's best wel uniek: een publiekswissel in een uitwedstrijd. Ze klapten allemaal voor mij. Dat was fantastisch."

De return is over twee weken in Décines-Charpieu, een voorstadje van Lyon. Gezien het krachtsverschil en de uitslag in Amsterdam is dat een formaliteit.

Uniek: Van de Sanden krijgt publiekwissel in een uitwedstrijd