NOS Nieuws

Rijnreisjes in gevaar door laagwater: 'Er moet echt water bij'

Echt nijpend is de situatie nog niet, maar voor aanbieders van Rijncruises wordt het steeds moeilijker om de rivier op en af te varen. Door de historisch lage waterstand moeten vakantiegangers soms al genoegen nemen met aangepaste programma's of andere schepen. En als het niet snel gaat regenen, dreigen grote problemen in de belangrijke decembermaand.

"Dan zijn er kerstmarktreizen, kerstreizen en oud-en-nieuwreizen", zegt directeur Teun Sijbrands van SijFa Cruises. De hutten op zijn schepen naar Düsseldorf en Keulen zitten dan altijd vol. "Maar als we in november geen regen krijgen, kunnen wij in december niet varen. En dus ook geen omzet genereren."

Nauwelijks regen verwacht

Voorlopig ziet het er niet goed uit. Om ervoor te zorgen dat het water in de Rijn stijgt, moet het vooral in Zuidwest-Duitsland en Zwitserland gaan regenen. De komende twee weken wordt daar amper neerslag verwacht; alles komt dus aan op de maand november.

Vanwege het lage waterpeil moet de bouwsector rekening houden met een stop op de aanlevering van zand en grind. Op pontjes over de IJssel, een zijrivier van de Rijn, worden zware voertuigen geweerd omdat de pontjes anders vastlopen.

De riviercruises hebben tot nu toe slechts beperkte overlast. Sijbrands heeft bijvoorbeeld sommige passagiers moeten omboeken naar een schip met een kleinere diepgang, zodat hun reis kon doorgaan. "Een hoop geregel", zegt hij. "En volgens de wet hebben ze dan recht op een deel van de reissom." Op termijn kan al dat omboeken dus een hoop geld kosten. Ook omdat het schip met de grotere diepgang nu werkloos aan de kade ligt, en reizigers soms per bus moeten worden vervoerd.

Als het eenmaal gaat regenen, is het peil zo weer op orde.

Nico Arnts, Feenstra Rijn Lijn

Feenstra Rijn Lijn moet ook cruises over de Rijn aanpassen, simpelweg omdat de schepen niet meer overal veilig kunnen komen. "Er moet wel wat water bijkomen", zegt directeur Nico Arnts. Geluk bij een ongeluk is dat het seizoen voor nu bijna is afgelopen; november is altijd een rustige maand. "Volgende week gaan de eerste schepen naar de kant. En tot dan redden we het wel."

Maar, geeft Arnts toe: de komende weken worden spannend. De feestmaand is voor de branche een belangrijke periode, dus moet er voor die tijd regen vallen. "We kijken steeds hoe het ervoor staat en of we nog wat kunnen verwachten. Maar als het eenmaal gaat regenen, is het peil zo weer op orde."

Sijbrands is iets somberder, al heeft ook hij goede moed dat het goedkomt. "We hebben echt een week of twee nodig om de rivieren op een normale stand te krijgen", denkt hij. "Maar negen van de tien keer gaat het in november wel regenen. Laten we daar van uitgaan, dat is voor iedereen beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl