NOS Sport

Volwassen geworden volleybalsters moeten vedette Boskovic neutraliseren

'Nederlandse volleybalsters spelen echt als volwassen vrouwen'

De volleybalsters maken zich op voor de ontknoping van het WK in Japan. Oranje treft vrijdag in de halve finales in Yokohama (06.40 uur Nederlandse tijd) titelfavoriet Servië. Volgens voormalig assistent-trainer Saskia van Hintum wordt het een kwestie van 'do or die'.

Na twee jaar als rechterhand van toenmalig bondscoach Giovanni Guidetti te hebben gefungeerd, nam Van Hintum in 2016 afscheid van Oranje. Inmiddels is ze als assistent werkzaam bij de Duitse nationale ploeg, waarmee ze in de eerste ronde van het WK onder andere tegen Oranje speelde en in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

Van Hintum heeft alle WK-teams van nabij bekeken en kent de internationale verhoudingen. "Alles of niets en met lef spelen", is haar devies voorafgaand aan de confrontatie van Oranje met Servië. "Ik heb ze wel van China zien verliezen, maar je zag bij de meiden geen paniek in de ogen. Ze weten heus wel dat ze tegen Servië aan de bak moeten."

Boskovic, het grote gevaar

Servië is volgens Van Hintum de grote favoriet. "Het wordt heel lastig, want er staat gewoon een goed team", zegt ze. Het Servische gevaar komt volgens Van Hintum vooral van Tijana Boskovic.

De 21-jarige Boskovic is ondanks haar jonge leeftijd al de absolute vedette bij de regerend Europees kampioen. Zo werd ze in 2017 gekozen tot Europees volleybalster van het jaar.

Tijana Boskovic (rechts) in actie tijdens Servië-Italië op het WK volleybal

"Je weet dat de bal daar heel vaak naartoe zal gaan. Haar moet je afstoppen", benadrukt Van Hintum. "Als zij een mindere dag heeft, dan wordt het iets makkelijker. Als ze wel haar dag heeft, dan zal iedereen honderd procent aan de bak moeten."

Oranje won eerder op dit WK in Nagoya in de tweede groepsfase met 3-0 van Servië. Die cijfers zullen het zelfvertrouwen bij het team van bondscoach Jamie Morrison ongetwijfeld sterker, al dient daarbij wel in het achterhoofd gehouden te worden dat Servië op het moment van die wedstrijd al geplaatst was voor de Final Six, het slotakkoord van het WK met de beste zes teams. Bovendien bleef Boskovic in het eerste duel met Nederland vanwege een lichte blessure aan de kant.

Van Hintum verloor als assistent van de Duitse volleybalploeg in de openingswedstrijd met 3-1 van Nederland. Volgens haar is in de jaren onder Giovanni Guidetti, toen zij als assistent werkzaam was, de basis gelegd voor de successen die nu gevierd worden.

"Door het pushen van Giovanni kregen de meiden het besef dat alles goed was, maar dat het nog beter kon. Het elkaar aanspreken op makkelijke fouten. Dat wordt geaccepteerd van elkaar. Ze spelen nu echt als volwassen vrouwen."

Geen tijd voor Netflix

De selectie van bondscoach Jamie Morrison is ondertussen neergestreken in Yokohama na een reis van ruim twee uur met de hogesnelheidstrein vanuit Nagoya.

De NOS reisde met de Oranjevrouwen mee en zag dat coach Morrison in tegenstelling tot zijn speelsters geen tijd had voor Netflix.

Volleybalsters met hoge snelheid richting Yokohama

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl