Ronald Koeman op de persconferentie
NOS Voetbal

Oranje verschaft zich in Nations League gunstig EK-perspectief

De kans is groot dat Nederland tijdens de loting voor de EK-kwalificatie, begin december, de toplanden ontloopt. Dat is het gevolg van het goede optreden van Oranje in de Nations League tegen Duitsland (3-0). Na twee van de vier wedstrijden zijn de perspectieven voor bondscoach Ronald Koeman en zijn team gunstig.

De resultaten in de Nations League dienen als basis voor het plaatsingsschema voor de EK-kwalificatie. Oranje moet in divisie A van de Nations League (vier groepen van drie landen) bij de beste tien landen eindigen om bij de loting voor de EK kwalificatie als groepshoofd te worden geplaatst.

In de eindstand moet het elftal van Koeman daarom twee landen onder zich houden. Op dit moment houdt Nederland vier landen onder zich en het heeft nog een duel meer te spelen dan drie van die vier. Oranje speelt op 16 november thuis tegen Frankrijk en op 19 november uit tegen Duitsland. Kroatië, dat elfde staat in de tussenstand van de Nations League, heeft net als Nederland nog twee duels te goed.

De stand van zaken in divisie A

1. Frankrijk 3-7 (4-2)
2. Spanje 3-6 (10-4)
3. België 2-6 (5-1)
4. Zwitserland 3-6 (9-3)
5. Portugal 2-6 (4-2)
6. Engeland 3-4 (4-4)
7. Italië 3-4 (2-2)
8. Nederland 2-3 (4-2)
9. Polen 3-1 (3-5)
10. Duitsland 3-1 (1-5)
_______________ __________
11. Kroatië 2-1 (0-6)
12. IJsland 3-0 (1-11)

Zware loting blijft bespaard?

Tijdens de laatste kwalificatiereeks voor een eindtoernooi, het WK van 2018, werd Oranje ingedeeld bij het sterke Frankrijk. De afloop is bekend: Oranje plaatste zich niet voor het WK in Rusland, Frankrijk en Zweden gingen door en Frankrijk zou uiteindelijk zelfs wereldkampioen worden.

Het heeft er alle schijn van dat een vergelijkbare zware loting Oranje nu voor de kwalificatiereeks voor het EK 2020 bespaard zal blijven.

Op 2 december worden in Dublin tien kwalificatiepoules geformeerd voor het EK 2020. Vijf poules bevatten vijf landen, de andere vijf tellen zes landen. De twee beste landen van iedere poule plaatsen zich voor het EK.

De vier groepswinnaars van divisie A van de Nations League komen elk terecht in een groep met vijf landen. Dat viertal gaat volgend jaar namelijk verder in de eindronde van de Nations League, het toernooi dat eens in de twee jaar wordt gespeeld.

Nations League, hoe zit het nu precies?

Tevens heeft Oranje goede papieren om ook in 2020/2021 in de hoogste klasse van de Nations League te spelen. De nummer drie, en dus laatst, van de groep degradeert naar divisie B, waardoor het onmogelijk is om in de daaropvolgende kwalificatiereeks groepshoofd te worden.

Oranje heeft twee punten meer dan Duitsland, dat bij een gelijke stand in de poule in Gelsenkirchen de 3-0 nederlaag tegen Oranje moet zien weg te poetsen. Frankrijk gaat aan kop, met zeven punten uit drie wedstrijden en alleen nog de uitwedstrijd tegen Nederland voor de boeg.

Groepswinnaar

Oranje kan ook nog groepswinnaar worden. Het moet dan half november in Rotterdam winnen van de Fransen en minimaal gelijkspelen tegen Duitsland. Het zou dan op zeven punten komen (negen bij winst in beide duels). Bij een gelijkspel tegen Frankrijk is de wereldkampioen zeker van groepswinst.

Bij een gelijke stand in de groep is het onderlinge resultaat doorslaggevend. Is dat ook gelijk, dan geeft het doelsaldo in de onderlinge duels de doorslag. Het eerste duel tussen Frankrijk en Nederland eindigde in 2-1. Duitsland is al kansloos voor groepswinst en als het niet van Oranje wint, degradeert Die Mannschaft naar divisie B.

Mocht Oranje groepswinnaar worden, dan speelt het in de zomer in een eindtoernooi om de titel. Portugal, Italië en Polen zijn kandidaat voor de organisatie.

Stand groep 1 divisie A

1. Frankrijk 3-7 (4-2)
2. Nederland 2-3 (4-2)
3. Duitsland 3-1 (1-5)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl