Deelnemers aan de karavaan tijdens hun toch tdoor Guatemala, bij Chiquimula
NOS Nieuws

Trump dreigt, Hondurese migrantenkaravaan trekt verder

Guatemala heeft de leider opgepakt van de karavaan van bijna 2000 Hondurese migranten die maandag Guatemala binnentrok. De autoriteiten zeggen dat het voormalige Hondurese parlementslid Bartolo Fuentes de immigratiewet heeft overtreden. Hij wordt teruggestuurd naar Honduras.

De straatarme Hondurezen willen via Guatemala en Mexico naar de VS, waar ze een beter leven hopen te krijgen. President Trump wil illegale immigratie uit Centraal-Amerikaanse landen juist stoppen. Hij zei op Twitter dat de Amerikaanse hulp aan Honduras, Guatemala en ook El Salvador ophoudt als deze landen migranten die naar de VS willen niet tegenhouden.

Honduras heeft zijn burgers inmiddels opgeroepen om zich niet bij de karavaan aan te sluiten. President Hernandez zei dat sommige deelnemers in Honduras zijn teruggekeerd, zonder een concreet aantal te noemen. Ook zei hij dat ze op hulp van de regering kunnen rekenen.

Om te voorkomen dat Hondurezen de karavaan achterna reizen, heeft Honduras de grensovergang geblokkeerd waar de migranten maandag door een kordon van Guatemalteekse agenten braken.

Hondurezen bij de Guatemalteekse stad Zacapa

Dat houdt niet iedereen tegen. Burgers van Honduras, Guatemala en El Salvador hoeven alleen maar een identiteitsbewijs te laten zien als ze de grens over willen.

De deelnemers aan de karavaan hebben gisteren in Guatemala deels lopend, deels liftend meer dan vijftig kilometer afgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl