Opruimwerkzaamheden in Vilalier in Zuidwest-Frankrijk
NOS Nieuws

Nog geen stroom en openbaar vervoer na overstromingen Zuid-Frankrijk

Bewoners van de plaatsen in Zuid-Frankrijk die gisteren werden overvallen door noodweer, zijn begonnen met het opruimen van de ravage. Dat gaat moeizaam, omdat op veel plekken het water nog hoog staat. Ook ligt er een metersdikke laag modder, stenen en puin. Nog zo'n 2000 huishoudens hebben geen elektriciteit. Scholen blijven voorlopig dicht en ook treinen en bussen rijden niet.

Recordhoeveelheid water

Elf mensen kwamen om in Aude, de streek rond het Franse Carcassonne, nadat dorpen overspoeld werden door water en modder, een gevolg van hevige regenval. Zeker drie mensen worden nog vermist. In één nacht viel de hoeveelheid regen die normaal in drie maanden valt. Daardoor traden rivieren buiten hun oevers en werd de hoogste waterstand in honderd jaar gemeten. Meerdere bewoners moesten per helikopter worden geëvacueerd of werden met bootjes uit hun huis gehaald.

In het gebied rond Carcassonne zijn huizen ingestort en zitten auto's vast in puin en modder:

Complete wijken nog onder water na noodweer Zuid-Frankrijk

Inwoners van het gebied zijn boos omdat ze te laat gealarmeerd zijn over het naderende noodweer. Om die reden gaat de regering 1 miljoen euro investeren in nieuwe technologie waarmee de Franse weerdienst de intensiteit van het weer beter kan voorspellen, maakte de Franse premier Philippe vandaag bekend.

Volgens hem is er dit keer ook een weeralert uitgegaan, maar is daar niet adequaat op gereageerd omdat er zo vaak alarm wordt geslagen in die regio. "Dat is menselijk en het is een feit, maar we moeten onze procedures aanpakken en leren van wat er gebeurd is, zodat we de volgende keer beter voorbereid zijn", zei Philippe, die beloofde dat de communicatie met de lokale bevolking zal worden verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl