Lonneke Slöetjes pept de volleybalvrouwen op
NOS Sport

Volleybalsters balen van verlies zonder gevolgen: 'We waren iets minder alert'

Waren de Chinese volleybalsters zo sterk of maakte de Nederlandse ploeg te veel fouten? "Allebei", zegt bondscoach Jamie Morrison resoluut. "Ze zijn een geweldig team, maar wij waren mentaal een beetje moe en maakten de beslissingen niet zo snel als had gemoeten. Tegen een team als China kun je de punten niet weggeven", aldus de Amerikaan.

Maandag plaatsten de Nederlandse volleybalsters zich al voor de halve finales op het wereldkampioenschap. Ook China was al zeker van de laatste vier, alleen de eindstand in de poule stond nog op het spel in de laatste groepswedstrijd van de Final Six.

"Gisteren dachten we: dit is onze kans", zegt middenaanvalster Yvon Beliën over de instelling van de ploeg tegen de Verenigde Staten (3-2 winst na een 0-2 achterstand). "Ik denk dat we daardoor misschien iets minder alert waren."

Beliën: 'We waren misschien wat minder alert dan tegen de VS'

Tegen China won Oranje de eerste set, maar daarna slaagde Oranje er twee sets lang geen moment in China op achterstand te zetten. De vierde set ging tot 15-14 gelijk op, maar toen was de koek op bij Nederland. "Ik baal hier wel van, ja", sipt Beliën. "De eerste set was goed, iedereen was alert."

"Maar daarna, ik weet het niet.... Het voelde even niet zo goed. Ik vind het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, maar het was niet genoeg vandaag."

'Alles moet kloppen'

Met 26 punten was Lonneke Slöetjes andermaal de belangrijkste aanvalster van Nederland. "Ze hebben echt goed gespeeld. Als wij van zo'n team willen winnen, moet echt alles kloppen. Dan moet iedereen volledig scherp zijn en alles moet perfect gaan. Dat was vandaag niet zo."

Slöetjes kijkt uit naar Servië: 'We gaan gewoon battelen'

In de halve finales (vrijdag, 6.40 uur) neemt Oranje het op tegen Servië. "De halve finale wordt hoe dan ook heel lastig", zegt Slöetjes. "Dat wordt interessant. We gaan het analyseren, proberen Tijana Boskovic (de sterkste Servische aanvalster, red.) te stoppen en de rest van het team ook. We gaan gewoon battelen."

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd tegen China:

Volleybalvrouwen komen tekort tegen China

Ook Morrison kijkt uit naar de halve finale tegen Servië, dat vorig jaar de EK-finale won ten koste van Nederland. "Voor mij was het om het even tegen wie we moeten spelen, tegen beide moeten we goed spelen. Het wordt een uitdagende wedstrijd."

In de tweede groepsfase won Oranje nog van Servië. maar toen speelde Boskovic niet mee. "Zij is de beste speelster van de wereld, maar dat neemt niet weg dat we het ze heel moeilijk hebben gemaakt."

"We moeten haar afstoppen en zorgen dat het tempo eruit gaat", vervolgt Morrison. "We hebben haar in de Nations League al eens afgestopt en dat moeten we nog eens doen."

Morrison kijkt uit naar halve finales: 'We moeten Boskovic afstoppen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl