EPA

Een brexit-deal behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Voor het overleg in Luxemburg van vandaag stralen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen een milde vorm van optimisme uit. Toch houden ze net zo goed rekening met het andere scenario, waarbij geen overeenkomst wordt bereikt.

"We bereiden ons ook voor op een mislukking van de brexit-gesprekken", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Gevolgen van een 'no-deal'

Morgenavond, bij een diner van de EU-leiders, zal de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de gevolgen van een no-deal presenteren. De Commissie heeft de afgelopen weken alles op een rij gezet.

Aanvankelijk was het de bedoeling om vorige week al de plannen naar buiten te brengen, maar daar werd van afgezien omdat de gesprekken tussen de EU en Groot-Brittannië voorspoedig leken te verlopen.

Grens als pijnpunt

Maar sinds zondagavond hangt er een pessimistische stemming over Brussel. De Britse onderhandelaar Dominic Raab en EU-onderhandelaar Michel Barnier kwamen toen tot de conclusie dat de standpunten nog te ver uit elkaar liggen. "We zijn nog niet waar we wilden zijn", zo vat een topdiplomaat de situatie samen.

Wel komt de Britse premier May morgen naar Brussel. Ze spreekt voor de top met EU-leiders om te kijken of er ergens vooruitgang kan worden geboekt.

Voordat de 27 leiders van de lidstaten aan het diner beginnen, zal de Britse premier nogmaals uitleggen dat het Verenigd Koninkrijk niet kan leven met de huidige voorstellen. De besprekingen zijn vastgelopen op waar de Ierse grens en dus de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk precies komt te liggen.

I hope for the best, but we prepare for the worst.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken

"De belangen voor Nederland zijn groot", zegt minister Blok. "Wij zijn een grote handelsnatie en willen een zo soepel mogelijke afspraak." Die stelling wordt door al zijn collega's onderstreept.

De Franse minister Nathalie Loiseau laat nog wel weten dat Frankrijk zich voorbereidt op grenscontroles bij de Kanaaltunnel. De Nederlandse minister voegt daar even later in het Engels aan toe: "I hope for the best, but we prepare for the worst."

STER reclame