De parkeerplaats in waar baby Hannah ontvoerd werd door haar biologische ouders
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Begeleiding pleegouders ontvoerde baby Hannah faalde

Er zijn grote fouten gemaakt bij de begeleiding van de pleegouders van baby Hannah. Jeugdbescherming Brabant en pleegzorgaanbieder Combinatie Jeugdzorg hebben forse steken laten vallen, schrijven twee inspecties aan de toenmalige pleegouders.

Het meisje werd in februari door haar biologische ouders ontvoerd op de parkeerplaats van de Lidl in Eersel. De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd en de Inspectie Justitie & Veiligheid deden onderzoek naar de kidnap.

Ze zijn verbaasd over enkele van de vele tekortkomingen. Zo moesten de pleegouders bijvoorbeeld zelf veiligheidsafspraken maken met de wijkagent.

Ook waren er binnen de betrokken organisaties geen afspraken over de omgang met een plaatsing op een geheim adres, zoals bij baby Hannah het geval was.

2x onervaren

Het onervaren pleeggezin kreeg een onervaren pleegzorgwerker. En risico's werden volgens de inspecties door de twee instanties verschillend ingeschat. En die twee overlegden niet met elkaar, schrijft Omroep Brabant.

De jeugdbeschermings- en de pleegzorginstantie hebben lering uit het onderzoek getrokken. Begin volgend jaar gaan de inspecties kijken of ze tevreden zijn over de maatregelen. Ook kondigen ze aan dat ze onverwacht langskomen om te checken of alles goed gaat.

De pleegmoeder bij wie baby Hannah werd ontvoerd, had eerder al voorspeld dat de biologische ouders het kind zouden meenemen. Ze had de zorginstanties daar ook al voor gewaarschuwd.

Hannah werd op de dag van de ontvoering teruggevonden nadat de ouders op een vakantiepark in Duitsland werden herkend. Die zijn daar ook gearresteerd.

Voor ontvoering met geweld kregen vader Rowan S. en moeder Kim de L. vorige maand een jaar celstraf opgelegd waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De pleegmoeder heeft het meisje, dat nu een jaar is, moeten afstaan omdat haar woonadres bekend was bij de biologische ouders. Volgens haar hebben die haar gevolgd om achter de verblijfplaats van Hannah te komen.

Het kind is nu bij een ander gezin, het zesde op rij. "Ik krijg weleens informatie en het gaat niet goed met haar", zegt de voormalige pleegmoeder. "Verder weet ik dat haar moeder geen contact met haar mag hebben. Hannah heeft last van hechtingsproblematiek."

Advertentie via Ster.nl