Nooit eerder werd deze octopus hier gefilmd

time icon

Voor de kust van Callantsoog zijn voor het eerst in Nederlandse wateren beelden gemaakt van een zeldzame kleine achtarm-octopus.

Dit verhaal liever luisteren? Dat kan hier.

Duiker Mark Barto legt uit hoe bijzonder zijn vondst is.

Duiker Mark Barto was afgelopen weekend aan het duiken bij een scheepswrak acht kilometer uit de Noord-Hollandse kust, toen hij het dier zag. "Toen ik even van het schip wegzwom, zag ik op de bodem de octopus zitten", vertelt hij aan NH Nieuws.

Bekijk hieronder de beelden die de duiker heeft gemaakt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Achtarm-octopus laat zich in Nederlandse wateren zien

Barto wist meteen dat het een bijzonder zeedier was. "Ik heb weleens een octopus gezien in tropische gebieden, maar die schieten altijd meteen weg als je bij ze in de buurt komt. In de Nederlandse wateren heb ik nog nooit zo'n beest gezien."

De octopus zat op de zandbodem, op ruim 20 meter diepte. "En ik kon hem nog van dichtbij filmen ook. Dit is waar je het voor doet. Kicken!"

De kleine achtarm kan ongeveer 50 centimeter lang worden en een gewicht van 1 kilo bereiken. Het dier komt voor langs de kusten van de noordoostelijke Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.

Dit is een artikel van

STER Reclame