De Nederlandse korfballers vieren de 40-12 zege op Polen op het EK in Friesland KNKV

Oppermachtige korfballers zullen Belgen niet in finale treffen

time icon

Nederland heeft zich op het EK korfbal met speels gemak als groepswinnaar gekwalificeerd voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer zette Polen maandagavond in een uitverkochte sporthal in Drachten eenvoudig opzij: 40-12.

Opvallender is dat Nederland en België elkaar voor het eerst sinds 2002 niet in een eventuele EK-finale zullen treffen. De Belgen verloren eerder verrassend genoeg van Duitsland, maar eindigden door de 35-16 overwinning op Portugal als tweede in de poule. Hierdoor kan Nederland de eeuwige rivaal al in de halve finales ontmoeten.

Dat is slechts één keer eerder gebeurd in de geschiedenis van het EK korfbal. In 2002 trof Oranje Tsjechië in de eindstrijd. Op de WK's troffen beide landen elkaar in alle tien de finales.

Tsjechië of Slowakije

Laurens Leeuwenhoek was maandag met acht goals topscorer aan Nederlandse zijde, waar Celeste Split geblesseerd het veld moest verlaten. Oranje komt door de zege uit op negen punten uit drie duels. Eerder werden Catalonië (31-13) en Engeland (31-10) aan de kant gezet.

Nederland neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van het duel tussen Tsjechië en Slowakije, dat dinsdag wordt gespeeld.

STER Reclame