Buitenkant van het Justitieel Complex Schiphol ANP

De Utrechtse Syriëganger Oussama A. (23) wordt verdacht van het plegen van een oorlogsmisdaad omdat hij met een dood lichaam op de foto is gegaan. Dat zei de officier van justitie bij een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het is volgens het verdrag van Genève verboden iemand die zich al overgegeven heeft verder te onteren. Datzelfde geldt voor iemand die dood is, redeneert het OM. A. plaatste de foto op Facebook.

A. en Reda N. (24) uit Leiden worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en van ronselen. Ze waren niet aanwezig in de rechtszaal.

In Turkije werden de twee veroordeeld tot zes jaar en drie maanden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Er loopt een hoger beroep. Dat mochten ze in vrijheid afwachten. Omdat ze illegaal het land waren binnengekomen, moesten ze Turkije verlaten.

In principe mogen mensen niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden veroordeeld in twee landen. Maar daar is een uitzondering op, zei het OM: als de straf niet volledig is uitgezeten of als die niet onherroepelijk is. Dat is het geval bij A. en N., die ruim anderhalf jaar in Turkije hebben vastgezeten.

Geen goed idee

Hun advocaat vroeg of de twee hun proces in vrijheid konden afwachten, iets waar het OM ernstige bezwaren tegen heeft. Een reclasseringsrapport over het gedachtegoed van Oussama A. maakte het volgens de officier van justitie "al helemaal geen goed idee" om hem zijn proces in vrijheid af te laten wachten.

De rechter is het daarmee eens. "De feiten waarvan ze verdacht worden zijn zo ernstig dat de rechtsorde ernstig geschokt zou zijn als deze mannen hun rechtszaak in vrijheid kunnen afwachten", zei ze.

De volgende pro-formazitting is begin januari.

OM worstelt met terugkomst al veroordeelde Syriëgangers

STER reclame