Werk aan hoogspanningsmast Tennet HH

Bouwbedrijf Heijmans onderuit op beurs

time icon

Bouwbedrijf Heijmans is begin van de middag hard onderuit gegaan op de Amsterdamse beurs, het aandeel is met maar liefst 13 procent gedaald.

Eerder vandaag werd bekend dat Netbeheerder Tennet de samenwerking met Heijmans heeft opgezegd voor de bouw van twee nieuwe hoogspanningsverbindingen. Volgens Tennet kan Heijmans niet aan haar contractuele verplichtingen voldoen "ten aanzien van kwaliteit en gestelde datum van inbedrijfstelling."

Duitse partner in surseance van betaling

Heijmans zou samen met het Duitse bedrijf Europoles nieuwe hoogspanningsmasten aanleggen tussen de Eemshaven en Vierverlaten en tussen Borssele en Rilland. Heijmans was daarbij verantwoordelijk voor de fundaties voor de hoogspanningsmasten, Europoles voor de masten zelf. Maar de partner van Heijmans heeft in Duitsland surseance van betaling aangevraagd vanwege financiële problemen.

Tennet heeft nu een "minnelijke schikking aangeboden" aan de combinatie Heijmans-Europoles. Als Heijmans hier niet op ingaat dreigt de netbeheerder "haar aanzienlijke schadepositie" op Heijmans te verhalen.

Het is zeer ongebruikelijk dat grote bedrijven op deze manier een contract over een groot infrastructureel project beëindigen. Beide bedrijven willen gedurende de financiële en juridische afhandeling van het contract, niet dieper op de zaak ingaan. De projecten waar het om gaat hebben een contractwaarde van 213 miljoen euro.

STER Reclame