NOS Sport

Ongeloof bij volleybalsters: 'Halve finales op een WK, niet normaal toch?'

Volleybalsters verslaan VS en bereiken halve finales WK

De volleybalsters beseffen nog niet helemaal wat ze maandagmorgen hebben gedaan in Japan. Er heerst vooral ongeloof bij Oranje, nadat met een meeslepende 3-2 zege op regerend wereldkampioen Amerika voor het eerst in de geschiedenis de halve finales van een WK zijn bereikt.

Lonneke Slöetjes blonk in de wedstrijd wederom uit met 38 punten. Haar vorm gaf de doorslag in de vijfde set. "Die statistieken boeien me helemaal niet. De invalsters zijn de sleutel van dit succes. Ik ben gewoon zó blij dat we hebben gewonnen. Ik moet het terugkijken om het te geloven", zei ze na afloop.

Ook Laura Dijkema wist nog niet zo goed hoe ze moest reageren: "Deze gaat echt de boeken in, geloof ik. Wát een wedstrijd. De halve finales, niet normaal toch?"

Slöetjes zei het al: de kracht van dit Oranje ligt vooral in de breedte. Celeste Plak en Myrthe Schoot vielen goed in en brachten Nederland daarmee naar een hoger niveau, met als resultaat de eerste zege ooit op Amerika bij een groot toernooi.

"Ein-de-lijk. Na zo veel jaar slaan we Amerika van de mat", liet Plak weten. "We zitten er al zo veel jaar dichtbij en steeds gaven we het weg. Vandaag maken we die stap. De knop is omgezet. Het was tijd om niet te praten, maar om te doen."

Plak belangrijk als invalster: 'Ein-de-lijk slaan we Amerika van de mat'

Plak vervolgde: "We moeten nu niet te euforisch worden en dit gevoel vasthouden. Morgen, tegen China, zorgen dat we ook nog eerste worden in de groep. We zijn er, mensen moeten rekening met ons houden."

Bondscoach Morrison baalt beetje voor de VS

Ook Jamie Morrison, de bondscoach van de Nederlandse ploeg, zocht naar woorden: "Ik was sprakeloos op het eind. We stonden 2-0 in sets achter tegen Amerika en dat is een héél goed team. Maar wij zijn meer dan zeven speelsters, we hebben een brede selectie. Iedere wissel voegde wat toe."

Bondscoach Morrison: 'Weet even niet wat ik moet zeggen'

De Amerikaan was twee jaar geleden nog assistent-trainer bij de VS toen die ploeg ten koste van Nederland olympisch brons pakte. "Tien procent van mij baalt een beetje voor Amerika. Ik zie beide teams als kinderen van me. Maar voor negentig procent ben ik natuurlijk superblij."

Morrison nam het roer na de succesvolle Spelen over van de Italiaan Giovanni Guidetti, die vandaag op Twitter snel bij was om zijn oude team te feliciteren met alle successen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl