Stoffel Vandoorne AFP

Stoffel Vandoorne verlaat de Formule 1 en gaat volgend seizoen verder in de Formule E, de klasse voor elektrische racewagens. De 26-jarige Vandoorne sluit zich aan bij het team van HWA en gaat daar een duo vormen met Gary Paffett. De Brit werd dit weekeinde kampioen in het Duitse toerwagenkampioenschap DTM. HWA debuteert aankomend seizoen in de Formule E.

Vorige maand werd duidelijk dat de Vlaamse coureur Vandoorne het Formule 1-team van McLaren aan het einde van dit seizoen zou verlaten. Zijn plek wordt ingenomen door Lando Norris.

Vandoorne tekende bij McLaren in 2017 een contract als vervanger van Jenson Button. Hij werd in zijn eerste jaar als vaste rijder in de Formule 1 zestiende. Dit jaar staat hij na 17 van de 21 races op diezelfde positie met 8 punten.

De Formule E bestaat sinds 2014. Eind dit jaar begint het vijfde seizoen met een race in Saudi-Arabië. Vanochtend werd ook bekend dat Heineken zich de komende jaren als sponsor aan de Formule E heeft verbonden.

Sterk verbeterd

NOS-verslaggever Louis Dekker vindt de overstap van Vandoorne niet zo gek. "De Formule E is misschien lang het lachertje geweest binnen de autosport, ook omdat de auto's nooit een race konden afmaken vanwege de beperkte actieradius en de coureurs halverwege moesten overstappen. Dit seizoen gaat dat niet meer gebeuren, de auto's zijn sterk verbeterd. Tel daarbij op de grote sponsoren die zich nu ook verbinden aan de elektrische raceklasse en dan weet je dat het steeds serieuzer wordt genomen."

Dekker wijst er ook op dat de Formule E, die wordt verreden op stratencircuits, grote steden aandoet. "Rome, Parijs, New York. Deze klasse leent zich ook voor een stad als Rotterdam. En vergeet ook niet dat de internationale autosportfederatie FIA het kampioenschap in de Formule E organiseert, en dat is dezelfde FIA van de Formule 1."

STER reclame