De Nederlandse volleybalsters zingen het volkslied
NOS Sport

Volleybalsters klaar voor revanche tijdens mentaal en fysiek slopend WK

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Nederlandse volleybalsters de laatste zes van een WK bereikt. "We horen bij de elite", aldus bondscoach Jamie Morrison. "Dat willen we nu bewijzen."

Om door te dringen tot de halve finales moet Nederland in de slag met regerend wereldkampioen de Verenigde Staten en olympisch kampioen China. Van de drie landen in de poule gaan de twee beste ploegen door naar de laatste vier.

Nederland heeft al een intensief toernooi achter de rug en nu de ontknoping nadert, wordt de druk alleen maar groter. "Het is een mentale en fysieke uitputtingsslag", aldus Morrison. "Dertig dagen lang heb je geen enkele dag afstand van je team. Het taaiste team gaat winnen. Wij gaan al twee jaar goed om met tegenslagen. Dat houden we nu ook vol."

Dat doet de bondscoach met een groep speelsters die een mix is van jong en oud, ervaren en onervaren. Zo maakt Maret Balkestein-Grothues al tien jaar deel uit van de de vaste kern bij Oranje, terwijl Juliët Lohuis als vervangster van de geblesseerde Robin de Kruijf pas kort voor het WK in Japan is toegetreden tot de nationale selectie.

"Juliët haakt gewoon aan bij dit niveau", aldus Balkestein-Grothues. "Het is mooi om te zien dat ze in een korte tijd zulke stappen maakt."

Volleybalsters willen revanche nemen op Verenigde Staten

Ook Morrison is onder de indruk van de ontwikkeling van Lohuis. "Ze is nu al een goede speelster en ze ontwikkelt zich nog. Dat is te gek. Vooral haar service is een wapen. Ze heeft getraind met Maret en die stond echt paf."

En laat die service nu precies goed van pas komen tegen de Verenigde Staten, de ploeg die in 2016 Oranje versloeg in de strijd om brons op de Olympische Spelen.

Nederland is echter niet bang voor Amerika, bezweert Balkestein-Grothues. "Met onze service kunnen we ze onder druk zetten. Bovendien hebben we wat recht te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl