NOS Voetbal

Hiddink schrok van jeugdselectie China: 'Oeh, nog even doorscouten'

Hiddink schrok van Chinese jeugdselectie: 'Oeh, nog even doorscouten'

"Het zijn allemaal jonge honden, heerlijk." Hij is inmiddels 71 jaar, maar Guus Hiddink bruist van de energie als hij op een trainingsveld staat. De Nederlander is coach van het Chinees olympisch elftal, dat deze week op trainingskamp is in Hoenderloo.

Alle aanwijzingen verlopen via een tolk, want de Chinese taal is de Varssevelder (nog) niet machtig. "Ik kan wel bestellen in het Chinees, maar dan heb ik het over nummer 37...", grapt Hiddink.

Terwijl China in Europa bekendstaat als een voetballand dat vooral heel veel miljoenen heeft uitgegeven aan spelers als Hulk, Axel Witsel en Nemanja Gudelj, denkt het Aziatische land steeds meer aan zijn eigen talenten.

Maximum

Hiddink maakt het van binnenuit mee. "Clubs die een bedrag van boven de vijf miljoen euro uitgeven aan een transfer, moeten het bedrag dat boven die vijf zit, ook storten bij de bond voor jeugdontwikkeling."

Guus Hiddink als bondscoach van Oranje in de wind en regen

Een voorbeeld: een club haalt een spits voor acht miljoen euro, dan moet het dus nog eens drie miljoen extra uitgeven als bijdrage aan het opleidingsfonds van de Chinese bond. "Op zich een prima regel", vindt Hiddink.

"En er geldt nu een maximum van drie buitenlanders in een selectie en dan moeten er ook drie Chinezen van onder 23 in spelen. Maatregelen die goed zijn voor het Chinese voetbal."

'Nog even doorscouten'

De vraag is hoeveel vruchten Hiddink er al van kan plukken? Afgezien van de Olympische Spelen van 2008 in Peking toen China als gastland mocht meedoen aan het voetbaltoernooi, is het de Chinezen nooit gelukt zich te kwalificeren voor het olympisch voetbaltoernooi.

De voortekenen zijn niet heel rooskleurig. "Of de selectie goed is? Nou, ik ben vorige maand bij een toernooi in Zuid-China geweest. Toen kreeg ik een selectie aangeboden, waarbij ik dacht: Oeh, ik moet nog even doorscouten..."

'In het buitenland moet je snel de invloeden rondom teams doorhebben'

Desgevraagd gaat het met de ervaren Hiddink ook over de moeilijke periode voor Nederlandse trainers in het buitenland. Frank de Boer werd tweemaal weggestuurd, Peter Bosz kon voortijdig vertrekken en nu verkeert Phillip Cocu in zwaar weer in Turkije.

"Het is een moeilijke periode voor ons trainersgilde", stelt Hiddink. "Het is ook niet makkelijk in het buitenland. Je moet heel snel de cultuur en de invloeden rondom teams en federaties in het oog hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl