Turners met ambities en vertrouwen richting WK

De Nederlandse turners vertrekken komende week met een goed gevoel naar de WK in Doha, waar Oranje voor een plek in de top-12 gaat. "De groep is er klaar voor, dus ik heb er wel vertrouwen in", zegt bondscoach Bram van Bokhoven.

Michel Bletterman, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad sloten zaterdag de voorbereiding op de WK af met een interland tegen Zwitserland. Een serieuze krachtmeting, want de Zwitsers behoren de laatste jaren tot de beste acht landen van de wereld.

Epke Zonderland ontbrak in Hoofddorp. Hij meldde zich op het allerlaatste moment wegens privéomstandigheden af voor de interland. "Er is niets ernstigs aan de hand en ook niets wat zijn deelname aan de WK in gevaar brengt. We verwachten dat hij volgende week op de WK goed zal zijn", zegt Van Bokhoven.

'Top-12 niet makkelijk'

Zonder boegbeeld Zonderland kwam het Nederlandse zestal kwam tot 248,667 punten. Niet genoeg voor de winst (de Zwitsers verzamelden 250,665 punten), maar het optreden tegen de nummer vijf van de vorige EK stemde de bondscoach tevreden. "We staan er redelijk goed voor. Er moeten alleen hier en daar nog wat puntjes op de i worden gezet."

Op de WK in Doha staat alles in het teken van de landenwedstrijd voor de Nederlandse turners. De ploeg van Van Bokhoven legt de lat hoog. "Onze ambitie is een plaats bij de top-12. Dat is ons in 2015 gelukt en dat willen nog eens herhalen. Maar dat zal niet makkelijk worden."

Als die hoge klassering niet haalbaar blijkt, wil de ploeg in ieder geval bij de beste 24 landen eindigen, want dat geeft recht op deelname aan de WK van volgend jaar. En op dat toernooi kunnen er startbewijzen voor de Olympische Spelen van Tokio worden verdiend.

STER reclame