Vreugde bij Oranje tijdens een WK-duel
NOS Sport

Flier geniet van volleybalsters: 'Denk echt dat ze wereldkampioen kunnen worden"

Het is nu al het beste WK ooit voor de Nederlandse volleybalsters. Oranje hoort bij de beste zes landen van de wereld, maar de honger is nog niet gestild. Waar gaat dit eindigen? We vroegen het 430-voudig international Manon Flier.

De Final Six is gehaald. Voor een plaats in de halve finales neemt Nederland het op tegen China, de regerend olympisch kampioen en de Verenigde Staten, de nummer drie van Rio de Janeiro. Hoe schat je de kansen in?

Flier: "Ik verwacht dat ze tegen beide teams wel kansen hebben. De vorm van de dag zal erg belangrijk zijn en ik heb het idee dat Nederland echt in een flow zit, nergens bang voor is."

"En met Jamie Morrison (voormalig assistent-coach van de Amerikaanse vrouwen, red.) heeft Oranje een coach die de VS supergoed kent, dat kan in het voordeel werken. Ik denk dat Nederland haar beste niveau ooit laat zien."

Ze hebben negen wedstrijden in dertien dagen gespeeld. Wordt het steeds meer ook een fysieke strijd?

"Dat denk ik wel, maar het hangt ook af van de hoeveelheid wisselingen die je doet. Italië speelt heel het WK met hetzelfde team, maar ze doen het er niet minder om. Bij Servië is bijvoorbeeld nu de belangrijkste speelster geblesseerd."

Manon Flier als speelster van Oranje

"Bij Nederland komt er weinig naar buiten qua blessures. Zo'n lang toernooi is natuurlijk echt een aanslag, zowel mentaal als fysiek. Maar dat weet je van tevoren. Nederland heeft veel fysiek getraind."

Waarin heeft Nederland onder de Amerikaanse bondscoach Morrison vooral stappen gezet?

"Onder Giovanni Guidetti (de vorige bondscoach, red.) heeft het team leren meedraaien in de wereldtop. Onder Morrison zijn de speelsters volwassener geworden. Er is veel ervaring in het team en er is een coach met een plan."

"Guidetti nam de ploeg echt bij de hand en was zelf ook erg emotioneel betrokken bij een wedstrijd. Morrison is wat rustiger en laat het team meer zelf nadenken en doen, qua emotie en gedrag."

"De timing voor dit toernooi lijkt ook ideaal. Er staat echt een grote groep meiden die al jarenlang meedraait op hoog niveau en qua leeftijd en ontwikkeling top is."

Tot slot natuurlijk die ene vraag: is de wereldtitel haalbaar?

"Ik zei laatst al eens tegen iemand: 'Ze zullen maar wereldkampioen worden!' Dat is natuurlijk een droom om te kunnen zeggen. Maar ik denk echt dat het kan."

"Er zijn nog vier wedstrijden te gaan tegen vier toplanden, maar Nederland staat er natuurlijk niet voor niets tussen en heeft de laatste jaren van alle toplanden weleens gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl