Betogers staan voor de Brandenburger Tor AFP

In het centrum van Berlijn heeft een grote groep mensen gedemonstreerd tegen racisme. Volgens de organisatoren, waaronder Amnesty International, waren er zo'n 240.000 mensen op de been, veel meer dan verwacht. Er hadden zich 40.000 mensen aangemeld. De politie spreekt van "een zescijferig getal". Volgens Duitse media gaat het om een van de grootste protesten tegen racisme van de afgelopen jaren.

De manifestatie onder de noemer "Unteilbar" begon op de Alexanderplatz en voerde via de Brandenburger Tor naar Tiergarten. Daar traden diverse artiesten op. De betogers demonstreerden tegen xenofobie en extreemrechts. Er werden spandoeken meegedragen met teksten als "Verenigd tegen racisme" en "Bouw geen muren maar bruggen".

Het protest werd gesteund door de SPD en de Groenen. De CDU van bondskanselier Merkel stond er niet achter, omdat een van de organisatoren links-extremistische sympathieën zou hebben.

'Er wordt zoveel verdeeldheid gecreëerd, daar hoor ik niet bij'

De actie is een antwoord op de anti-immigratieprotesten die de afgelopen maanden in een aantal steden werden gehouden. Onder meer aanhangers van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland en de anti-islambeweging Pegida liepen daarin mee.

In augustus waren er felle protesten in Chemnitz, in het oosten van Duitsland. De politie hield daar linkse en rechtse demonstranten uit elkaar, terwijl er met vuurwerk en andere objecten werd gegooid. Er vielen twee gewonden.

STER reclame