Yuri van Gelder
NOS Sport

Van Gelder wil via wereldbeker naar de Spelen in Tokio

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

De Nederlandse mannen zetten in Hoofddorp de laatste puntjes op de i voor de WK turnen in Qatar, die over twee weken beginnen. Tijdens de interland tegen Zwitserland ontbrak Epke Zonderland. Zijn vrouw is deze dagen uitgerekend.

Op de tribunes was Yuri van Gelder een aandachtig toeschouwer. De ringenspecialist is bij Oranje buiten de boot gevallen. Hij probeert zich via een alternatieve route alsnog te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Die route loopt via een reeks World Cups, waarvan de eerste in november is. De nummer één van het eindklassement wordt beloond met een olympisch ticket.

Ritme opdoen

Een lastig verhaal voor de man die in 2009 zijn laatste grote prijs won. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van Yuri van Gelder, die de afgelopen maanden al een aantal wereldbekers afwerkte om ritme op te doen. "Ik begin er steeds beter in te komen."

Na een afwezigheid van twee jaar op het internationale toneel verscheen Van Gelder in een viertal World Cups. De Brabander haalde in al die wedstrijden de ringenfinale. Slechts één keer belandde hij op het podium (brons).

"Ik krijg zo veel complimenten, ook internationaal, van turners, trainers en juryleden. Vooral omdat ik door blijf gaan. De eerste wedstrijd, in Osijek, was ook echt spannend. Hoe zou ik worden ontvangen? De eerste aanblik was: Yuri is er, heel gaaf."

Mooi leerproces

"Ze waren ook heel benieuwd wat ik nog kon. Toen ik mij als zesde plaatste voor de finale, zag je alle koppies kijken van: potverdomme, we moeten toch nog rekening houden met Van Gelder."

Op zijn beurt merkte Van Gelder dat de turnwereld in de twee jaar van zijn afwezigheid niet had stilgestaan. "De jurering is anders geworden, qua aftrekken. De concurrentie ziet er ook weer anders uit. Het was een mooi leerproces voor mij. Iedere wedstrijd klom ik wat. Ik kon merken dat wedstrijdritme heel belangrijk was na twee jaar alleen maar trainen. Daar was dit seizoen vooral voor bedoeld."

Yuri van Gelder

Vanaf november gaat het er voor Yuri van Gelder echt om spannen. Acht wereldbekerwedstrijden, de drie beste resultaten tellen. De ringenturner die op basis van die prestaties bovenaan staat, mag zich gaan opmaken voor een olympisch optreden in Japan.

Zover is het voor Van Gelder nog lang niet. Hij is afhankelijk van de Nederlandse turnbond, die hem moet afvaardigen naar die wedstrijden. "We hebben afgesproken dat ik eerst de afgelopen vier wedstrijden mocht doen. De focus ligt nu op de ploeg die naar de WK gaat. En daarna kom ik weer aan bod."

Sponsor

Bovendien is Van Gelder vooral op zichzelf aangewezen. De reizen naar de World Cups, onder meer in Melbourne, moet hij zelf bekostigen. "Het is niet gemakkelijk, maar ik heb het geluk dat ik een sponsor heb gevonden, die de kosten op zich wil nemen. Daar ben ik heel dankbaar voor."

En dan moet hij nog zorgen dat hij als eerste eindigt. "Ik ben een van de besten. Turnen is een momentopname. Ik begin al die wedstrijden gewoon op nul en ga strijden om de hoogste plekken."

Yuri van Gelder tijdens de NK in 2017

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl