Sterren met een mening moeten wel op hun woorden letten
Twee van 's werelds grootste beroemdheden deden afgelopen week opmerkelijke uitspraken: Ye (Kanye West) en Taylor Swift. De eerste stak zijn politieke mening nooit onder stoelen of banken, de tweede maakte juist voor het eerst bekend aan welke kant ze staat.
Beide uitspraken werden breed uitgemeten in de (sociale) media. Het roept de vraag op of artiesten er verstandig aan doen om hun populariteit aan te wenden voor politieke doeleinden. Heeft het eigenlijk wel effect wat ze zeggen of kan hun boodschap als een boemerang terugkomen?
Wat zeiden de twee precies?
Swift, die nooit eerder haar politieke voorkeur uitsprak, zei op Instagram dat ze bij de tussentijdse verkiezingen over een paar weken op Democratische kandidaten zal stemmen. Dat had vooral te maken met de manier waarop de Republikeinen praten over vrouwen- en homorechten.
Daarnaast riep ze, ook tijdens een prijsuitreiking een dag later, iedereen op om te gaan stemmen. Binnen drie dagen hadden 364.000 Amerikanen zich aangemeld als kiezer, een voorwaarde om te kunnen stemmen.
Ye had een lunchafspraak met Trump en sprak daarvoor met hem en de pers in het Oval Office. Hij hield een 10 minuten durende monoloog waarin hij onder (veel) meer zijn liefde voor de president en Superman uitsprak, het recht op wapenbezit verdedigde en vertelde over zijn psychische problemen.
Hij kreeg de hoon van zijn collega-rappers over zich heen, maar werd door de wapenlobby juist geprezen.
Stemoproep minst controversieel
Maar wat vindt het publiek van sterren met een mening? Toevallig heeft een peilingbureau onlangs precies dat gevraagd aan een representatieve groep van ruim 2000 Amerikanen. De peiling werd afgenomen tussen 27 september en 1 oktober, dus een week voordat Taylor Swift het onderwerp actueel maakte.
De meeste ondervraagden (58 procent) zeiden dat ze niet geïnteresseerd zijn in de politieke standpunten van sterren. De helft gaf aan überhaupt geen idee te hebben wat hun lievelingssterren eigenlijk vinden. En slechts een kwart denkt dat zulke opmerkingen enige invloed hebben op het stemgedrag bij de tussentijdse verkiezingen.
Waar de ondervraagden wel duidelijk over zijn, is welke onderwerpen de beroemdheden het best kunnen bespreken. Oproepen om te gaan stemmen is het minst controversieel, net als zich uitspreken tegen ongewenst gedrag en politiegeweld. Hoe politieker de onderwerpen, hoe minder gepast ze het vinden. Kritiek op of lof voor Trump en het prijzen van de grensmuur met Mexico zijn de grootste taboes.
"Deze peiling laat zien dat beroemdheden de meeste invloed kunnen hebben als ze algemene onderwerpen aansnijden die door aanhangers van beide partijen worden gedeeld", zei een van de onderzoekers tegen The Hollywood Reporter. De peiler concludeert dat sterren hun mening het beste voor zich kunnen houden, willen ze niet het risico lopen een flinke schare fans tegen zich in het harnas te jagen.
Hoe een politieke boodschap fout kan gaan, liet de Texaanse countryband Dixie Chicks begin deze eeuw glashelder zien. In het verhitte debat over de vraag of de Verenigde Staten Irak moesten aanvallen vanwege het vermeende bezit van massavernietigingswapens, besloot zangeres Natalie Maines tijdens een concert in Londen duidelijk te maken dat zij aan de dezelfde kant stond als het publiek: "We willen deze oorlog niet en we schamen ons ervoor dat de president uit Texas komt."
Boycot en doodsbedreigingen
Negen dagen later, op 20 maart 2003, viel Amerika Irak binnen. En lag de reputatie van de Dixie Chicks, tot dat moment de bestverkopende vrouwengroep in de VS, aan diggelen. Hun platen werden geboycot op de radio en ze werden met de dood bedreigd. Een paar jaar later wonnen ze nog vijf Grammy's voor hun cd Taking the Long Way, maar dat was ook meteen de laatste plaat die ze maakten.
Uit de reacties op de politieke stellingname van Taylor Swift en Ye lijkt het er niet op dat het zo drastisch met hen zal aflopen. Welk effect op het verloop van de Amerikaanse politiek ze hebben gehad, zullen we na 6 november weten.
Hoe het afliep met de Dixie Chicks? Die werken momenteel hard aan een comebackalbum. En zangeres Natalie Maines is opnieuw geen fan van de president.