Wekdienst 13/10: zonovergoten zaterdag, plaatselijk 27 graden

ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag wordt een erg warme dag. Verder wordt er in Delft door bewoners en ondernemers gepraat over het geweld van de afgelopen tijd en is 's avonds het Nations League-duel tussen Nederland en Duitsland.

Zoals al gezegd: het wordt een stralende dag met veel zon en hoge temperaturen. Aan zee wordt het 24 graden, in het binnenland 25 of 26 graden. In Limburg kan het plaatselijk zelfs 27 graden worden. De warmte wordt morgen in de loop van de dag vanuit het westen verdreven met buien.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt vandaag erg warm voor de tijd van het jaar en dus wordt het waarschijnlijk druk bij recreatiegebieden. Ook is het nog altijd erg droog: in verschillende waterschappen is nog altijd een beregeningsverbod van kracht.
  • In Delft wordt een besloten bijeenkomst gehouden voor bewoners en ondernemers in en rond de Delftse Breestraat. In die omgeving hebben de afgelopen tijd veel gewelddadige incidenten plaatsgevonden.
  • Om 20.45 uur is in de Johan Cruijff Arena de aftrap van het Nations League-duel tussen Nederland en Duitsland. En die klassieker is uitgebreid te volgen via de NOS, op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De orkaan Michael heeft het plaatsje Mexico Beach in de Amerikaanse staat Florida grotendeels van de kaart geveegd. In het dorp met duizend inwoners zijn veel gebouwen totaal verwoest of zwaar beschadigd geraakt door de harde wind en overstromingen.

Tientallen inwoners waren, ondanks een verplichte evacuatie, in Mexico Beach achtergebleven. Hoeveel van hen de storm hebben overleefd is nog niet bekend. Hulpverleners gaan van deur tot deur om te zoeken naar slachtoffers. Daarvoor moet eerst met groot materieel een pad worden gebaand door de puinhopen.

Michael heeft tot nu toe het leven gekost aan zeventien mensen, maar dat aantal loopt naar verwachting nog op.

De schade in Mexico Beach is op onderstaande beelden goed te zien:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verwoesting langs kust Florida na orkaan Michael

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De gemeente Amsterdam is de letters 'I Amsterdam' liever kwijt dan rijk, zo bleek deze week. Anderen willen de beroemde slogan maar al te graag overnemen. Zowel Madurodam als een Friese ondernemer hebben interesse in de bekende letters.

GroenLinks in de hoofdstad wil de letters weghalen, omdat de slogan volgens de partij staat voor individualisme. En ook werden de letters symbool voor het massatoerisme in de stad. Een voorstel om de letters ook echt te verwijderen lijkt volgende maand een meerderheid te halen in de gemeenteraad.

Madurodam wil de letters iets husselen, zodat er 'I Madurodam' komt te staan. Het park is al bezig de ontbrekende letters te zagen. De ondernemer uit Friesland wil de woorden 'Lake District' toevoegen aan de slogan.

Madurodam maakte alvast dit ontwerp Madurodam

Fijne zaterdag!

STER Reclame