De plek waar Matthew Shepard zwaargewond werd gevonden Getty

Na 20 jaar ereplek voor Amerikaans slachtoffer hatecrime

tijd van publicatie

De stoffelijke resten van Matthew Shepard krijgen deze maand hun laatste rustplaats in de Nationale Kathedraal van de Amerikaanse hoofdstad Washington, D.C. Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Shepard overleed nadat hij was mishandeld vanwege zijn geaardheid. Zijn dood schokte de VS.

De dood van Shepard in 1998 leidde tot strengere wetgeving voor geweld tegen homo's. Zijn ouders durfden echter lange tijd zijn as niet te begraven, uit angst dat het graf gevandaliseerd zou worden.

Shepards moeder is blij dat de as op 26 oktober wordt bijgezet in de kerk. "Het stelt gerust dat hij kan rusten op een heilige plek, waar bezoekers kunnen nadenken over een veiligere, vriendelijkere wereld."

Hek

De 21-jarige Shepard werd na een avondje stappen onder valse voorwendselen meegenomen door twee mannen die hem wilden beroven. Ze sloegen hem met de kolf van een pistool en bonden hem in de natuur vast aan een hek, waar hij pas 18 uur later werd gevonden door een passant.

Shepard bezweek zes dagen later aan zijn verwondingen. De twee daders werden tot levenslang veroordeeld.

Herdenkingen

De bijzetting zal worden geleid door de eerste openlijk homoseksuele predikant van de Amerikaanse Episcopaalse Kerk, Gene Robinson.

De Nationale Kathedraal wordt vaak gebruikt voor belangrijke vieringen en herdenkingen, zoals recentelijk nog de uitvaart van politicus John McCain. President Wilson ligt er begraven.

STER Reclame