Een voormalige kindsoldaat van Boko Haram onderwijst kinderen die door de terreurgroep ontvoerd zijn geweest (archief) EPA

Nigeriaanse militie laat kinderen gaan na afspraak met Unicef

time icon

Een Nigeriaanse militie heeft 833 kinderen vrijgelaten. Dat is het eerste resultaat van afspraken die de VN-kinderorganisatie Unicef een jaar geleden maakte met de CJTF-militie. Die vecht in het noordoosten van Nigeria tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram.

De CJTF heeft naar schatting nog 2200 kinderen in zijn gelederen. Veel van hen vechten mee als kindsoldaat, andere kinderen doen ondersteunend werk. 40 procent is jonger dan 15 jaar en het overgrote deel bestaat uit jongens.

De CJTF is een relatief grote militie. Unicef noemt de vrijlating een overwinning voor de mensenrechten en de bescherming van kinderen. De organisatie roept alle strijdende partijen in de regio op geen kinderen meer te rekruteren.

Unicef brengt de kinderen terug naar hun familie en biedt hulp bij hun terugkeer in de samenleving in de vorm van psychosociale ondersteuning, onderwijs en beroepsopleidingen.

STER Reclame