Andrew Brunson wordt door politiemensen naar zijn huis in Izmir gebracht (juli 2018)
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse dominee in Turkije vrijgelaten

Een rechtbank in de Turkse stad Izmir heeft bepaald dat de Amerikaanse dominee Andrew Brunson op vrije voeten komt. Hij werd vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, maar kwam direct vrij omdat hij al geruime tijd in huisarrest heeft doorgebracht. Eerdere verzoeken om opheffing van het huisarrest werden steeds afgewezen door de Turken.

De Turkse openbaar aanklager pleitte vandaag nog voor een gevangenisstraf van tien jaar voor Brunson. Tegelijkertijd vroeg hij om opheffing van het huisarrest.

De Amerikaanse regering eiste de vrijlating van Brunson. President Trump zegt dat de dominee zaterdag aankomt op een militaire basis bij Washington. Vermoedelijk volgt dan een ontvangst in het Witte Huis.

Staatsgreep

Brunson woont al ruim twintig jaar in Turkije. Twee jaar geleden werd hij gearresteerd omdat hij banden zou hebben met de beweging van de Turkse geestelijke Güllen. Die zit volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep van de zomer van 2016.

De gevangenhouding van Brunson heeft de betrekkingen tussen Turkije en de VS doen verslechteren. De Amerikaanse regering legde beslag op bezittingen en bankrekeningen van de twee meest betrokken Turkse ministers. Ook mochten Amerikanen geen zaken meer met hen doen.

Toen geruchten over de aanstaande vrijlating van de Amerikaan rondgingen, steeg de Turkse munt in waarde. Beleggers hopen dat het conflict met de VS hiermee uit de wereld is.

Getuigen zeiden vandaag in de rechtbank in Izmir dat hun verklaringen over Brunson verdraaid waren. Brunson herhaalde dat hij niets met de Gülen-beweging te maken heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl