Een diepzeeduiker onderzoekt een scheepswrak in de Egeïsche Zee Reuters

Een bijzondere vondst in de Griekse wateren. In de oostelijke Egeïsche Zee hebben archeologen zeker 58 scheepswrakken ontdekt. Ze dateren van de tijd van het oude Griekenland tot de twintigste eeuw. Veel van die schepen liggen vol met antieke voorwerpen.

Onderzoekers zijn drie jaar bezig geweest met een systematisch onderzoek naar het gebied rond het eiland Fourni, vlak bij Samos. Daar liep in de Oudheid een belangrijke vaarroute. De 58 wrakken herbergen een schat aan informatie over de vele schepen in het gebied die tijdens stormen op de rotsen liepen. Volgens onderwater-archeoloog Wouter Waldus, zelf niet betrokken bij het onderzoek, is de vondst "een schitterende ontdekking", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bekijk hier de onderwaterbeelden:

Unieke vondst in Griekenland: 58 scheepswrakken met antieke voorwerpen

"Het is bijzonder, omdat in het Middellandse Zeegebied al ontzettend veel geplunderd is. Wat tot 30 meter diep lag, is door schatgravers meegenomen. Maar deze wrakken liggen op 40 meter of dieper en daar is nog nooit iemand bij geweest. Het is eigenlijk een maagdelijke plek."

Er is een technologische revolutie gaande in ons vakgebied.

Onderwater-archeoloog Wouter Waldus

Dat het nu wel mogelijk is om de diepere zeeën te ontdekken, komt door nieuwe technieken. "Er is de afgelopen tien jaar een technologische revolutie gaande in ons vakgebied", zegt Waldus. "Daardoor kunnen we steeds beter de diepe zee ontdekken, met nieuwe scantechnieken, duikmaterieel en betere procedures. Wereldwijd zijn er daarom veel meer nieuwe ontdekkingen in de diepzee."

De ontdekte schepen zijn niet meer volledig intact, vertelt de onderwater-archeoloog. "De Middellandse Zee heeft een steenachtige bodem. De boten zijn daarom waarschijnlijk deels kapotgegaan toen ze zonken." Maar door de zware lading van vooral veel kruiken zijn de schepen wel deels geconserveerd gebleven. "Er bestaat een bult, een beschermende laag van lading. Daaronder liggen de houtresten en andere inventaris-voorwerpen van het schip."

Archeologen onderzoeken een kruik van een scheepswrak Reuters

De vondst vertelt veel over de vaarroute van de schepen, maar ook over de lading, het leven aan boord en de techniek van de scheepsbouw. "Als je scheepswrakken vindt uit zo veel periodes, kun je er van iedere tijd wel een bijzondere uitpikken. Omdat de plek nog onaangetast is, kun je de vindplaatsen buitengewoon nauwkeurig in beeld brengen. Dat schept een beeld van het leven aan boord van de Oudheid tot de twintigste eeuw."

Een reis naar Egeïsche Zee heeft Waldus nog niet geboekt, maar hij gaat de onderzoekers wel binnenkort ontmoeten op een congres. "Het is een kleine gemeenschap, de onderwaterarcheologie. Een zomertje meedraaien zou overigens niet verkeerd zijn."

De onderzoekers zeggen het allergrootste scheepskerkhof ter wereld gevonden te hebben, maar dat is niet waar volgens Waldus. "Dat ligt namelijk in Nederland, gewoon bij ons in het Zuiderzeegebied."

STER reclame