Onderzoek naar oorzaak brand bij omstreden recyclingbedrijf in Dongen

time icon Aangepast

Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de grote brand bij TUF recycling in Dongen. Het bedrijf was omstreden vanwege het niet naleven van milieuregels en het niet betalen van dwangsommen. Gisteravond ging TUF in vlammen op, kort voordat de gemeenteraad van Dongen over het bedrijf zou praten.

De politie gaat onder meer de beelden van beveiligingscamera's bekijken, met omwonenden praten en zoeken naar sporen die iets kunnen zeggen over de oorzaak van de brand. Het onderzoek moet uitwijzen of er voldoende aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek tegen TUF, meldt Omroep Brabant. Agenten konden al een groot deel van de boekhouding veiligstellen.

Ook burgemeester Starmans van Dongen hoopt dat de oorzaak van de brand te achterhalen is, maar zeker is ze er niet van.

Regels aan laars gelapt

Televisieprogramma Zembla meldde vorige maand dat bij het bedrijf veel mis is. TUF recycling is gespecialiseerd in het hergebruiken van afgedankte kunstgrasmatten. Hierbij lapt het bedrijf volgens het tv-programma al jaren de wetten en milieuregels aan de laars.

Onderzoeksjournalist Bosma: "Het officiƫle verhaal is dat ze in Dongen het kunstgras ontdoen van zand en rubber en dat ze de 'schone' matten vervolgens naar Belgiƫ brengen, waar ze worden gerecycled. Dat komt eigenlijk niet van de grond. De machines gaan geregeld kapot en van hergebruik is niet of nauwelijks sprake."

Volgens burgemeester Starmans bevestigde Zembla het beeld dat ook de gemeente Dongen van het bedrijf heeft.

Brand onder controle, maar nog niet uit

Het gaat mogelijk nog dagen duren voordat de brand in Dongen helemaal is geblust. Het dak van de loods waar het vuur woedde, is ingestort en daardoor is het onmogelijk om bij de smeulende brandhaard te komen. Volgens de brandweer is het te onveilig om naar binnen te gaan.

Gevaar voor de omgeving is er niet, zegt de brandweer. "Maar het stinkt wel. Hier liggen kunststoffen dus er komen vieze luchtjes vanaf. Die heb je liever niet in je huis."

Dit is een artikel van

STER Reclame