Euro95 met de nieuwe E5-sticker ANP

Vanaf vandaag wennen aan andere brandstofnamen aan de pomp

time icon Aangepast

Vanaf vandaag hebben brandstoffen aan de pomp een andere naam, al blijven de vertrouwde aanduidingen (benzine, diesel en LPG) nog wel even bestaan. Op alle pompen en vulpistolen in de landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije zitten nu dezelfde stickers. Het moet nu makkelijk zijn om overal in Europa de juiste brandstof te tanken.

Symbolen voor benzine zijn rond met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven: E5 en E10.

Diesel wordt B7, verwijzend naar de 7 procent aan biobrandstof die in de diesel zit. LPG houdt hetzelfde symbool.

Er is de afgelopen dagen flink gestickerd. In heel Nederland zijn 150.000 stickers geplaatst bij ruim 4000 tankstations. Wie de komende dagen gaat tanken hoeft zich overigens geen zorgen te maken: de oude namen van de brandstoffen staan er nog gewoon bij. Vanaf vandaag is er alleen een extra sticker te zien.

Oudere auto's

E5, oftewel benzine met 5 procent bijgemengde bio-ethanol, komt overeen met de huidige populaire Euro95 en Euro98. Sinds 2005 wordt al maximaal vijf procent ethanol bijgemengd.

Volgens EU-regels moet dat in 2020 minimaal 10 procent zijn. Oftewel E10.

Bezitters van oudere auto's van voor 2000 moeten bij het tanken van E10 alleen wel opletten. Ongeveer 10 procent van alle auto's heeft volgens de ANWB onder meer brandstofleidingen die niet tegen E10 kunnen. De brandstof is door de hogere mate van ethanol (alcohol) agressiever voor metalen en kunststoffen. Controleer hier of een auto geschikt is voor E10.

In Duitsland, Frankrijk en België zijn tankstations al massaal overgestapt naar E10 en wordt E5/Euro95 geleidelijk uitgefaseerd. In Nederland is dat nog niet het geval en volgens de ANWB is de verplichting naar E10 nog niet helemaal uitgestippeld. "Maar de staatssecretaris heeft recent uitgesproken dat dit voor 2020 zal zijn."

De verplichting om als pomphouder E10 aan te bieden betekent overigens niet dat E5 verboden wordt. Maar naarmate steeds minder auto's alleen op E5 kunnen rijden, zal E5 op termijn vanzelf verdwijnen.

Nieuwe brandstofsymbolen ANP

Voor vandaag waren er allemaal verschillende soorten namen voor dezelfde brandstoffen in Europa. De Europese Commissie en consumentenorganisaties hopen met de nieuwe uniforme brandstofsymbolen verwarring bij Europese pompen te voorkomen.

STER Reclame