Club Brugge-trainer Ivan Leko EPA

Trainer Ivan Leko van Club Brugge is donderdag vrijgelaten nadat hij urenlang is verhoord door de Belgische politie. Woensdag werd Leko aangehouden, als gevolg van een groot justitieel onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal.

Club Brugge heeft laten weten vertrouwen te houden in Leko. Nadat de trainer door de politie was vrijgelaten, volgde een gesprek tussen de trainer en de leiding van Club Brugge. Na dat onderhoud meldde Brugge in een verklaring dat de trainer ter goeder trouw heeft gehandeld en dat hij vrijdag gewoon weer op het trainingsveld zal staan.

Medewerking toegezegd

De club meldt dat het aan Leko ten laste gelegde feit dateert uit 2015. Die kwestie zal nader worden onderzocht. Volgens Brugge heeft Leko alle medewerking toegezegd bij het vervolgonderzoek.

Justitie legde woensdag een bom onder het Belgische voetbal, met 57 invallen in België en zes andere landen. Er vonden huiszoekingen plaats bij negen clubs: Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, AA Gent, Racing Genk, Lokeren, KV Mechelen, Oostende en Kortrijk. Leko bracht de nacht door in de cel en werd woensdag en donderdag in Hasselt uitgebreid ondervraagd.

Toparbiters en clubofficials

Hoofdpersonen in de zaak zijn twee spelersmakelaars: Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Daarnaast zijn twee toparbiters en diverse clubofficials opgepakt voor verhoor. Vandaag zouden ook nog spelers van eersteklasser Waasland-Beveren zijn verhoord. Doelman Davy Roef was een van de spelers die uitleg moest geven.

In het onderzoek naar de twee spelersmakelaars kwam ook de vermoedelijke matchfixing bij twee duels in de degradatiestrijd van de eerste klasse aan het licht.

Het federaal parket meldde donderdagmiddag dat de resultaten bij Antwerp - Eupen (op 3 maart, de voorlaatste speeldag) en KV Mechelen - Waasland-Beveren (10 maart, laatste speeldag) zeer waarschijnlijk gemanipuleerd zijn. Spelersmakelaar Veljkovic en bestuursleden van Mechelen en Waasland-Beveren zouden daar nadrukkelijk bij betrokken zijn.

Geboeid bij de onderzoeksrechter

Twee topscheidsrechters werden woensdag aangehouden en urenlang verhoord. Bart Vertenten en Sébastien Delferière (de afgelopen drie seizoenen scheidsrechter van het jaar in België) kwamen bovendrijven bij de onderzoeken naar ontoelaatbare praktijken in het Belgische voetbal.

Vertenten wordt een rol toegedicht bij de beïnvloeding van Mechelen - Waasland-Beveren. Hij arriveerde donderdag geboeid bij de onderzoeksrechter.

Delferière zou ongewenst nauwe banden hebben met Veljkovic en er corrupte praktijken op nahouden. Hij werd later vrijgelaten onder bepaalde voorwaarden. Delferière is door de Europese voetbalbond wel van het duel voor de Nations League tussen Georgië - Andorra afgehaald. Dat duel wordt zaterdag in Tbilisi gespeeld. De UEFA heeft hem vervangen door Leontios Trattou uit Cyprus.

STER reclame