Er komt veel rook vrij bij de brand Jack Brekelmans - Persburo BMS

Bij TUF Recycling in Dongen heeft de hele avond een grote brand gewoed. Het bedrijf verwerkt afgedankte kunstgrasmatten en kwam eerder in opspraak, omdat er structureel wetten en milieuregels zouden worden overtreden.

Grote donkere rookwolken waren in de wijde omgeving te zien. De rook verplaatste zich volgens de brandweer over de snelweg A59 richting Geertruidenberg. De veiligheidsregio adviseerde ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. "In de kunstgrasmatten zit polyester. Die gevaarlijke stof wil je niet inademen", zei een woordvoerder. De brand is iet overgeslagen naar buurpanden van het bedrijf. Het vuur is onder controle, maar de brandweer is nog uren bezig met nablussen.

De gemeenteraad van Dongen zou juist vanavond over TUF Recycling praten, meldt Omroep Brabant. De gemeente heeft onlangs een deurwaarder naar het bedrijf gestuurd, omdat het geen dwangsommen wil betalen.

Bekijk hier beelden van de brand in Dongen:

Donkere rookwolken in Dongen door bedrijfsbrand

TUF Recycling kreeg de dwangsommen opgelegd, omdat het allerlei afspraken niet zou zijn nagekomen. De aanhoudende problemen met het bedrijf waren voor de burgemeester van de gemeente Dongen aanleiding om dit dossier vanavond op de agenda te plaatsen, maar die vergadering werd afgelast.

"Dat er anderhalf uur voordat de gemeenteraad erover praat brand uitbreekt, is een vreemd toeval", zei Denise Kunst-van Suijlekom van de Volkspartij Dongen tegen Omroep Brabant. "Maar zolang we geen bewijzen hebben, wil ik daar niet van uitgaan."

"Ik zat te werken in mijn kantoor en dacht bij mezelf: wat is het hier rokerig. Toen keek ik uit het raam en zag ik enorme vlammen", beschreef Frank Wuijts van een autobedrijf dat tegenover TUF Recycling zit. Hij moest op last van de brandweer zijn bedrijf verlaten.

"Er komen allemaal brandende, smeulende stukken op mijn terrein en op mijn auto's terecht", zei hij tegen Omroep Brabant. "Er waren buren die zich al heel erg zorgen maakten om zo'n situatie. Het is wel toevallig allemaal, dat het juist vanavond in de fik gaat."

Een medewerkster van het bedrijf heeft de administratie veilig weten te stellen, maar die werd vervolgens door de politie in beslag genomen.

STER reclame