Het is nog steeds goed toeven deze dagen op de Nederlandse stranden. Veel mensen pakken daarom een terrasje, zoals hier op het strand van Zandvoort John Dalhuijsen | NOS Ooggetuige

De afgelopen dagen was het op veel plekken in Nederland al zonnig en warm, maar dit weekend wordt het hoogstwaarschijnlijk zelfs zomers. De kans is groot dat morgen en overmorgen opnieuw weerrecords worden gebroken, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

Verwacht wordt dat de temperatuur morgen, maar vooral zaterdag oploopt tot ruim boven de 20 graden. Daarmee zouden het weleens de warmste 12 en 13 oktober in De Bilt kunnen worden sinds het begin van de metingen.

De records voor die dagen staan vast sinds 1990. In dat jaar werd het in De Bilt op 12 oktober ruim 21 graden en op 13 oktober ruim 23 graden. Deze zaterdag kan de temperatuur zelfs oplopen tot 26 of 27 graden. "Het is de komende nachten net zo warm als het normaal overdag is in oktober", zegt Kuipers Munneke.

De top-3 warmeterecords

12 oktober 13 oktober
1990 - 21.4 graden 1990 - 23.6 graden
2005 - 20.9 graden 2001 - 22.5 graden
1978 - 20.3 graden 2008 - 21.2 graden

Daarbij schijnt de zon flink en is er nauwelijks bewolking. Alleen morgenochtend kan het in het noorden van het land nog bewolkt zijn en kan er lokaal een bui vallen. Voor de rest is het morgen en overmorgen in het hele land zonnig en zomers, van zonsopkomst tot zonsondergang, meldt ook Weerplaza.

Zondag is het grotendeels afgelopen met het mooie weer, dan drijft er vanuit het westen bewolking het land in en kan het gaan regenen. Met name in het oosten kan het nog wel warm worden, voordat de buien later op de dag de warmte verdrijven. Maandag is het nog koeler, dan wordt het 's middag waarschijnlijk zo'n 15 graden.

Dat zou dus kunnen betekenen dat het zaterdag dan écht de laatste zomerse dag van dit jaar wordt.

STER reclame