ANP

Drie jaar cel geëist voor poging tot wurgen agente in Amersfoort

time icon

Tegen een 21-jarige man uit Bunschoten is drie jaar cel waarvan een voorwaardelijk geëist voor het proberen te wurgen van een agente. Het Openbaar Ministerie (OM) rekent het de verdachte extra zwaar aan dat hij geweld gebruikte tegen een hulpverlener en dat hij al eerder veroordeeld was voor geweld.

Joeri B. kneep volgens de aanklager tijdens een gevecht op straat in Amersfoort de keel van de agente dicht. Agenten omschrijven het gebruikte geweld "beestachtig" en zagen zich genoodzaakt om de verdachte te taseren. B. wordt verdacht van poging tot doodslag en openlijk geweld.

Filmpjes

B. liep begin maart met een groep jongeren uit Bunschoten-Spakenburg 's nachts door het centrum van Amersfoort. Agenten spraken de groep aan vanwege vernielingen. Dat leidde tot een confrontatie tussen de politie en de jongeren. Een filmpje van de vechtpartij werd via de site Dumpert gedeeld.

Tijdens de zitting van vandaag werden beelden van de bodycam van de agente getoond. De verdachte, die al vaker is veroordeeld voor geweldpleging, gaf toe dat hij onder invloed was en opgefokt overkomt. Hij pakte de agente naar eigen zeggen vast omdat hij zijn vriendin en broertje wilde beschermen tegen de agenten. De verdachte ontkent daarbij een nekklem te hebben toegepast.

Beestachtig

Een agent die er die nacht ook bij was, noemde de aanval van de 21-jarige "beestachtig en zonder geweten". Een andere agent dacht dat B. zijn vrouwelijke collega wilde vermoorden. Beiden zeiden zulk buitensporig geweld nog nooit te hebben meegemaakt.

In totaal raakten vier agenten gewond bij de vechtpartij. Zes jongeren tussen de 17 en 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg werden aangehouden, schrijft RTV Utrecht.

De agente, die aan haar gezicht gewond raakte en een hersenschudding opliep, heeft posttraumatische stressstoornis en nachtmerries waarin ze opnieuw doodsangst ervaart. Ze is altijd bang. "Simpele dingen als naar een feestje gaan zijn ondenkbaar geworden", zegt ze. De vrouw zit nog steeds thuis.

Dit is een artikel van

STER Reclame