Kitty van Male met de EK-trofee in 2017 in 'haar achtertuin' ANP

Hockeyster Van Male kijkt met trots terug: 'Wow, dat ik dat heb bereikt'

time icon

Na 116 interlands vond Kitty van Male het welletjes. De hockeyster, die onlangs haar afscheid bij Oranje bekendmaakte, kan terugkijken op een loopbaan vol hoogte- en enkele dieptepunten. Bij Langs de Lijn En Omstreken zet ze de meest bijzondere momenten met de nationale ploeg op een rijtje.

Het hockeyleven van de aanvaller, die afsloot met de wereldtitel en de topscorerstitel op het WK, is samen te vatten in vijf bijzondere interlands. Te beginnen uiteraard bij haar debuut.

2010: oefenwedstrijd Verenigde Staten-Nederland (1-4)

"De uitslag wist ik eigenlijk niet meer, maar mijn debuut zal ik nooit vergeten. Het was op een trainingsveldje ergens achteraf, zonder publiek, maar ik vond het fantastisch dat ik een Oranje-shirt aanhad en keihard het volkslied kon meezingen."

'Trots op wat ik heb bereikt in Oranje'

Kitty van Male zet haar vijf meest bijzondere interlands op een rij.

2015: groepsduel Hockey World League Nederland-Duitsland (5-1)

"Ik had hetzelfde gevoel als tijdens mijn debuut: overal kippenvel. Ik was eindelijk weer international. Dat had ik een jaar eerder niet meer verwacht toen ik onder bondscoaches Max Caldas en Sjoerd Marijne buiten de selectie was gevallen."

2016: kwartfinale Olympische Spelen Nederland-Argentiniƫ (3-2)

"Iedereen stond voor de wedstrijd al strak van de spanning. We wisten dat de Spelen voorbij zouden zijn als we verloren. In de slotfase kregen we drie gele kaarten en stonden we nog maar met z'n achten op het veld. Toch hebben we 'm over de streep getrokken met een mentaliteit van 'het maakt niet uit hoe, maar we gaan hem winnen'.

2016: finale Olympische Spelen Nederland-Groot-Brittanniƫ (3-3, GB wns)

"Het was misschien wel onze beste wedstrijd ooit en toch verloren we. Het duurde even voor ik het aandurfde, maar toen ik de beelden terugzag deed het weer ontzettend veel pijn. Ik zei alleen maar: "O mijn god, de Britsen zijn echt maar drie keer in onze cirkel geweest."

2017: finale EK Nederland-Belgiƫ (3-0)

"Het was meant to be: ik speelde mijn honderdste interland tijdens EK-finale. En dan ook nog eens in 'mijn achtertuin', bij mijn ouders om de hoek in Amstelveen. Dit was het moment waarop ik terugdacht aan alles wat ik heb bereikt. Het maakte me heel erg trots."

Kitty van Male met Eva de Goede, Carlien Dirkse van den Heuvel en de wereldbeker ANP

STER Reclame