Arjen Lubach kreeg vorig jaar de Gouden Televizier-Ring voor Zondag met Lubach ANP

Goedemorgen! Makelaarsvereniging NVM vertelt vandaag hoe de huizenprijzen zich hebben ontwikkeld, anti-Zwarte Piet-demonstranten mogen inspreken in de rechtszaak tegen de mensen die hen op de snelweg tegenhielden en vanavond wordt de prestigieuze Televizier-Ring uitgereikt.

Het zomerse weer houdt nog even aan: door het hele land zijn er vandaag perioden met zon. Wel valt er vanochtend in het zuiden mogelijk wat lichte regen. Het wordt 20 tot 24 graden bij een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidoostenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Leeuwarden gaat de rechtszaak verder tegen de mensen die vorig jaar tegenstanders van Zwarte Piet hebben tegengehouden op de snelweg. Vandaag krijgen ook de anti-Zwarte Piet-demonstranten spreektijd.
  • De 23-jarige Mark B. hoort of hij de cel in moet voor het brandmerken van drie scouts tijdens een ontgroening. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade. Tegen B. is zeven maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk.
  • Makelaarsvereniging NVM maakt bekend hoe de huizenprijzen zich in het derde kwartaal hebben ontwikkeld. Zijn er meer of minder huizen verkocht dan vorig jaar en zijn ze opnieuw duurder geworden? Om 10.00 uur weten we het.
  • Het is Coming Out Day, een dag waarop wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Op alle provinciehuizen wordt de regenboogvlag gehesen om de sociale acceptatie van lhbti'ers te bevorderen.
  • En in Amsterdam wordt vanavond de Gouden Televizier-Ring uitgereikt. De genomineerden voor de televisieprijs zijn Beau five days inside (RTL 4), De luizenmoeder (Avrotros) en Expeditie Robinson (RTL 5). Ook zijn er prijzen voor onder meer de beste presentator en presentatrice.
EPA

Wat heb je gemist?

De zuidelijke staten Florida en Georgia zijn getroffen door de zwaarste orkaan in tientallen jaren. Bijna een half miljoen huishoudens zitten door orkaan Michael zonder stroom, melden Amerikaanse media.

Windsnelheden oplopend tot 250 kilometer per uur lieten een spoor van vernieling achter. Zeker een persoon kwam om het leven. Desondanks is de orkaan inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, met windsnelheden tot zo'n 130 kilometer per uur. Michael trekt nu noordwaarts over Georgia, richting South Carolina.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het is bijna een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, over de strijd zijn honderden boeken en films gemaakt. Peter Jackson, regisseur van The Lord of the Rings, waagde toch een poging om daar een onderscheidende productie aan toe te voegen.

Voor zijn documentaire They Shall Not Grow Old liet hij professionele liplezers los op stomme beelden van pratende militairen. De woorden die zij ontdekten, zijn vervolgens ingesproken door acteurs. Ook zijn zwart-witbeelden ingekleurd voor de film.

Kijk hoe dat eruitziet:

Woorden van soldaten worden na een eeuw weer gehoord

Fijne dag!

STER reclame