Politie ontdekt drugslab NOS

In Lage Zwaluwe, in de buurt van Moerdijk, zijn een groot drugslaboratorium en een ondergrondse hennepkwekerij ontdekt. Het laboratorium zat in een loods waar vermoedelijk amfetamine werd geproduceerd. Het drugsafval wordt geschat op 30.000 liter. In de loods is het een enorme chaos waarbij totaal geen rekening is gehouden met de veiligheid voor de omgeving, meldt de politie.

In de ondergrondse hennepkwekerij in een nabijgelegen woning staan enkele honderden planten. Het opruimen gaat waarschijnlijk tot morgenavond duren. De politie heeft de omgeving rond de loods afgezet. Inmiddels zijn een 73-jarige man en een 66-jarige vrouw aangehouden als verdachten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In Elst werd aan het eind van de middag een straat afgesloten na de vondst van een grote bestelwagen met daarin blauwe vaten. De politie vermoedt dat het om drugsafval gaat, schrijft Omroep Gelderland. De brandweer meldde eerder al dat het om 25 vaten gaat die gevuld zijn met een onbekende vloeistof. Volgens de politie is er geen gevaar voor de omgeving en is er ook geen bodemverontreiniging.

In een bedrijfspand op een industrieterrein in Nijmegen zijn vanavond grondstoffen aangetroffen die waarschijnlijk waren bedoeld voor de productie van synthetische drugs. Volgens de politie was er een tip binnengekomen over de vaten. Iemand had gezien dat ze naar binnen werden gebracht.

"Wij zijn na de melding gaan kijken. Eenmaal ter plaatse hebben we door een brievenbus gekeken en toen zagen we achter in het pand een aantal vaten staan. Wat er precies in zit weten we nog niet", vertelt een politiewoordvoerder tegen Omroep Gelderland. Alles wordt afgevoerd.

Het is het tweede incident met grondstoffen voor drugs in Nijmegen binnen 24 uur. Gisteravond lekte een busje kilometerslang drugsafval in een woonwijk. En afgelopen weekend werd in een woonwijk in Eindhoven een vrachtwagen met drugsafval in brand gestoken. Daarbij kwam zeer gevaarlijk zoutzuurgas vrij.

Minister Grapperhaus heeft meer geld en mankracht toegezegd om deze praktijken aan te pakken.

STER reclame