Reuters

Het is bijna een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, over de strijd zijn honderden boeken en films gemaakt. Toch waagt regisseur Peter Jackson, bekend van The Lord of the Rings, een poging om daar onderscheidende productie aan toe te voegen.

In zijn documentaire They Shall Not Grow Old ('Ze zullen niet oud worden') maakt hij hoorbaar wat honderd jaar ongehoord was. Op stomme beelden van pratende militairen heeft de regisseur professionele liplezers losgelaten. De woorden die zij ontdekten, zijn vervolgens ingesproken door acteurs.

Voor de film zijn ook de zwartwit-beelden ingekleurd en er komen militairen aan het woord die zijn geïnterviewd door de BBC. "Er zijn heel veel verschillende documentaires gemaakt over de Eerste Wereldoorlog", vertelt de Nieuw-Zeelandse filmmaker. "Maar in deze zitten alleen de woorden van mensen die er hebben gevochten. Dus geen historici, geen voice-over."

Kijk hier hoe dat eruitziet:

Woorden van soldaten worden na een eeuw weer gehoord

Volgens Jackson onderscheidt zijn film zich van andere films over de Eerste Wereldoorlog. "Het is niet het verhaal van de oorlog. Het is het verhaal van de mensen die in de oorlog vochten."

They Shall Not Grow Old gaat volgende week in première in Londen. Wanneer de film in Nederland te zien is, is niet bekend.

STER reclame