Vandenbempt: 'De link naar getrukeerde wedstrijden snel gelegd'

Het Belgische voetbal borrelt en kookt na de tientallen invallen naar aanleiding van een justitieel onderzoek met betrekking tot financiële fraude en matchfixing. VRT-verslaggever Peter Vandenbempt trekt de vergelijking met het omkoopschandaal uit de jaren 80. "Ook dat begon met een onderzoek naar financiële malversaties."

Destijds, in 1984, leidde een zwartgeldonderzoek naar omkopingspraktijken bij Standard Luik. Nu zijn invallen gedaan bij diverse grote clubs, waaronder Anderlecht en landskampioen Club Brugge, scheidsrechters en enkele invloedrijke zaakwaarnemers. "Dat twee topscheidsrechters zijn aangehouden, hakt er nogal in hier. Dan is de link naar 'getrukeerde wedstrijden' snel gelegd."

Belgische media over fraudezaak

Degradatie Westerlo

Vandenbempt denkt dat het huidige onderzoek is terug te voeren naar de degradatie van Westerlo in 2017. "Westerlo heeft een verzoek tot strafrechtelijk onderzoek ingediend nadat het twee seizoenen geleden was gedegradeerd. Mouscroun redde het toen net, maar ook daar speelde van alles. De club was eigenlijk in bezit van makelaars, dat mag niet volgens de FIFA en toen heeft die club wat regeltjes omzeild", zo zei de journalist bij de Belgische omroep VRT.

Dat is meteen de link naar de twee voetbalmakelaars die zijn aangehouden en verhoord: Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Vandenbempt: "Vooral Bayat is een grote vis. Hij regelt heel veel transfers en is niet geliefd bij zijn collega's omdat hij onder de prijs zou werken. Hij doet niet eens zo heel veel grote transfers, maar weet zich overal tussen te wringen en pikt overal zijn deeltje mee. Hij heeft een enorm netwerk en is geliefd bij de clubs omdat hij spelers die eigenlijk overbodig zijn voor de hoofdprijs kan transfereren."

Volgens Vandenbempt is het opvallend dat Bayat heel veel zaken doet met Nantes, Watford en Udinese.

"Een mooi voorbeeld is Obbi Oulare. Die was bij Club Brugge onhandelbaar geworden en werd voor acht miljoen verkocht aan Watford. Bayat was toen eigenlijk niet meer welkom in Brugge door wat affaires, maar toen wrong hij zich er toch weer tussen. Hij is intelligent, maar de verhalen gaan ook dat hij niet schroomt om verbaal en fysiek geweld te gebruiken."

Ook de coach van Club Brugge, Ivan Leko, is aangehouden en de Kroaat zal een nacht in de cel moeten doorbrengen, aldus zijn advocaat. Door het grote aantal arrestaties kon het verhoor van Leko vandaag niet worden afgerond.

Justitie onderzoekt fraude en matchfixing in top Belgische voetbal

STER reclame