1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Wielrennen

Pinot profiteert van vreemde valpartij en wint Milaan-Turijn

Thibaut Pinot heeft de 99ste editie van Milaan-Turijn gewonnen. De Fransman was ontzettend sterk, maar werd in de chaotische finale ook geholpen door een valpartij in de kopgroep.

Wilco Kelderman werd, net als gisteren in Tre Valli Varesine, knap zesde.

Oudste koers

Milaan-Turijn is de oudste wielerwedstrijd die nog verreden wordt. In 1876 stond hij voor het eerst op de kalender, maar het duurde 18 jaar voor de tweede editie en ook tussen 2008 en 2012 stond de koers niet op het programma.

Uiteraard was Thomas De Gendt de grote motor in de vlucht van de dag, al was voor iedereen duidelijk dat de beslissing zou vallen op de twee plaatselijke ronden rond de basiliek van Superga.

LaPresse - Ferrari / Alpozzi
Thibaut Pinot slaat een gaatje na de valpartij van David Gaudu en Miguel Angel Lopez

Op de tweede beklimming (4,9 kilometer à 9,1 procent) ontstond een groepje met Pinot, ploegmaat David Gaudu, regerend wereldkampioen Valverde en de twee Astana's Jakob Fuglsang en oud-winnaar Miguel Lopez.

Valpartij

De jarige Gaudu (22) deed veel kopwerk voor Pinot, waardoor Fuglsang en ook Valverde dreigden te breken. Juist op het moment dat Valverde moest lossen, viel de wedstrijd in een beslissende plooi.

De uitgeputte Gaudu stuurde van de kop af en botste pardoes op López, die net een versnelling inzette. Pinot had daarop vrij spel, al kwam de opgekrabbelde López nog akelig dichtbij. Valverde werd derde.

Pinot in topvorm

Voor Pinot, die nadat hij met uitputtingsverschijnselen had moeten opgeven in de Giro d'Italia en daarna lang in de lappenmand had geleden, is het al de derde zege in korte tijd.

Hij won twee bergritten in de Ronde van Spanje. Dinsdag werd hij ook al tweede in Tre Valli Varesine.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl