NOS Nieuws

Overstroming Mallorca: 'Auto's als bootjes door de straat', Nederlandse vermist

Enorme overstromingen op Mallorca hebben een grote ravage veroorzaakt. "Dit kwam totaal onverwachts", zegt Adinda Vandewall die op het eiland woont en werkt. "Er was niets aangekondigd; geen code geel of oranje, terwijl ze daar normaal heel goed in zijn", zegt ze vanaf het eiland. "Het zou gaan regenen, dat was het enige."

Uiteindelijk bleek de regen een stortvloed te veroorzaken, waardoor zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. Volgens de hulpdiensten zijn er ook gewonden gevallen en worden er nog twee mensen vermist. Onder hen is een Nederlandse vrouw van 80 jaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar familie is op Mallorca en wordt bijgestaan door de Nederlandse consul.

Vooral in het oosten van het eiland is de ravage groot. Vandewall woont in Can Picafort, 20 kilometer ten noorden van het gebied dat het ergst getroffen is.

Ook bij haar stonden de straten onder water. "Bij ons was het al heel heftig, kun je nagaan hoe erg het daar was." Ze woont en werkt al 18 jaar op het eiland en heeft zoiets nog nooit meegemaakt. "Toen ik thuiskwam was het al aan het regenen en stond de straat onder water, maar daar maakte ik me niet druk om. Riolen kunnen het hier vaker niet aan als het hard regent. In het begin dacht ik daarom: het is weer zover."

Daarna ging het hard, zag ook Stefanie Voncken. "Het voelde alsof er een hele grote schuif opengetrokken was; het kwam met bakken naar beneden. Binnen een paar uur tijd was het zo erg dat ik een grote rivier bij het raam voorbij zag komen."

In onderstaande video is de ravage op Mallorca in beeld gebracht:

Ravage na noodweer op Mallorca

Toen het begon te regenen was ze nog onderweg naar huis. "Ik was nog maar 5 kilometer verwijderd gelukkig. In een dorp waar ik langsreed, zag je het water al door de kleine straatjes stromen. Later gingen auto's daar als bootjes door de straten heen." Bij Voncken in de straat viel de schade uiteindelijke mee. "Ik woon aan zee. Daardoor daardoor kon het water bij ons gelukkig makkelijk weg."

In dorpen in de omgeving is dat anders. "Daar zijn veel smalle straatjes waar het water niet makkelijk weg kon. Daar zie je nu auto's opgestapeld met tuinmeubels en rotzooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl