Geraint Thomas geflankeerd door Tom Dumoulin en Chris Froome met zijn trofee op het podium in Parijs AFP

Opmerkelijk nieuws vanuit het kamp van Team Sky: de trofee van Tourwinnaar Geraint Thomas is dinsdag gestolen bij een expositie in Birmingham. De donkerblauwe, met goud ingelegde schaal maakte deel uit van een expositie van fietssponsor Pinarello.

Ook zijn gele trui en de fiets waarmee Thomas dit jaar zijn eerste Tour de France won, waren te zien voor het publiek, evenals de trofeeën, truien en fietsen van Chris Froome van de Giro d'Italia van 2018 en de Vuelta van 2017. De Tour-trofee van Thomas zou ontvreemd zijn tijdens een onbewaakt moment na afloop van de tentoonstelling. De politie doet onderzoek naar de diefstal.

"Het is ongelooflijk vervelend dat dit gebeurd is", reageerde Thomas. "Het spreekt voor zich dat de trofee van beperkte waarde is voor degene die hem gestolen heeft, maar voor mij en het team betekent-ie heel veel. Ik hoop dat degene die hem gestolen heeft het fatsoen heeft om hem terug te brengen. Een beker is belangrijk, maar het belangrijkste zijn de geweldige herinneringen van de ongelooflijke zomer. Die kan niemand mij afnemen."

De trofee zelf, officieel de Coupe Omnisports geheten, wordt jaarlijks in een fabriek in Sèvres vervaardigd en is - zoals de naam al aangeeft - niet exclusief voor de winnaar van de Tour de France.

In 1971 gaf president Valère Giscard d'Estaing opdracht voor het vervaardigen van de trofee, waarmee personen die bijzondere sportprestaties hebben geleverd worden geëerd. Bernard Thevenet was in 1975 de eerste Tourwinnaar die de kostbare schaal in handen kreeg. Sindsdien hebben alle Tourwinnaars een exemplaar mogen ontvangen.

President Valère Giscard d'Estaing reikte in 1975 voor het eerst de Coupe Omnisports uit aan een Tourwinnaar, Bernard Thevenet AFP

De kans is klein dat de dieven een fortuin zullen verdienen aan het kleinood. In 2010 leverde de schaal van bootracer Robert Spalding uit 1985 bij een veiling slechts 168 Britse pond (zo'n 192 euro) op.

STER reclame