Volleybalsters lijden eerste nederlaag op WK en zijn nog niet door

Volleybalsters in vijf sets ten onder tegen sterk Brazilië

De Nederlandse volleybalsters hebben tegen Brazilië op het WK in Japan hun eerste nederlaag geleden: 2-3 (25-21, 18-25, 27-25, 19-25, 7-15).

Oranje is door dat resultaat nog niet zeker van de volgende ronde. Doordat Japan later op de dag Servië met 3-1 versloeg, kan het zelfs nog mis gaan voor de volleybalsters.

Vuur is terug

In de uitmuntende eerste set was Oranje gelijk wakker en werd snel een 4-0 voorsprong genomen. Brazilië pikte aan, maar Juliët Lohuis drukte met een prima opslagbeurt door.

Brazilië zette daarna druk op de aanval van Oranje, dat de tweede set door een paar slordigheden aan de Zuid-Amerikaanse vrouwen moest laten. Op 1-8 in de derde set keerde het vuur ineens terug in het team van bondscoach Jamie Morrison.

Op 16-16 was het gat dicht en met een paar ferme tikken van de soms ijzersterke Lonneke Slöetjes werd de set zelfs gepakt.

De teams zoeken elkaar op tijdens Nederland-Brazilië op het WK volleybal in Japan

Daarna gaf het sterke spel van Brazilië, dat de zege nodig had om in de race te blijven voor de volgende ronde, de doorslag. In de vijfde set gaf Brazilië de Nederlandse vrouwen geen kans meer.

"Het is een verdiende overwinning van Brazilië en wij staan met beide benen op de grond", legde Maret Balkestein-Grothues zich neer bij de nederlaag tegen Brazilië.

"Met name in de vierde en vijfde set was Brazilië ons de baas door hun servicedruk. Het is de klasse van Brazilië dat ze ook op hun service kunnen leunen."

Nog geen zekerheid

Oranje had zich ondanks de nederlaag al kunnen plaatsen voor de Final Six, maar was afhankelijk van het resultaat van Servië-Japan. Als het tot nu toe oppermachtige Servië twee sets had gepakt, was Nederland zeker geweest van plaatsing. Maar het liep anders: Japan sloeg in Nagoya met 3-1 toe en maakt nu ook nog kans op de volgende ronde.

Als Oranje op de slotdag minstens één set wint tegen Servië, gaat de ploeg door. Als Oranje met 3-0 van Servië verliest en Brazilië verslaat Japan met 3-0, vist Nederland alsnog achter het net.

In de volgende ronde strijden de beste drie landen uit de twee overgebleven groepen in twee nieuwe poules om plaatsing voor de halve finales.