NOS NieuwsAangepast

Al die toeristen, waar laat je die?

  • Niek Froma

    redacteur Binnenland

  • Niek Froma

    redacteur Binnenland

Volgens de nieuwste verwachtingen is het aantal toeristen in Nederland in 2030 met ruim 60 procent toegenomen. Waar laat je al die mensen? En hoe zorg je ervoor dat de overlast niet enorm wordt? Over die vragen gaat het vandaag op de eerste Nationale Toeristentop, die wordt gehouden in Deventer.

Dit jaar bezoeken zo'n 18 miljoen buitenlandse toeristen Nederland, in 2030 loopt dat op naar minimaal 29 miljoen bezoekers per jaar. Al die toeristen zijn een belangrijke bron van inkomsten. In 2017 gaven ze in totaal 12,9 miljard euro uit, stelt het NBTC, het marketingbureau dat verantwoordelijk is voor het internationaal promoten van Nederland als reisbestemming.

Maar het toerisme heeft ook een keerzijde. De bezoekers zijn een steeds groter wordende bron van overlast, met name in Amsterdam.

Zo verspreiden de toeristen zich in Nederland

Daarom wordt sinds 2015 actief geprobeerd toeristen te spreiden. Toeristen worden verleid ook een dagje naar zee te gaan en bijvoorbeeld een dagje naar Rotterdam. Maar dit beleid werkt maar beperkt, erkent het NBTC. Er moet dus een vervolg komen op dat spreidingsbeleid. Dat is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens de top.

Eerder zei het NBTC al dat steden en regio's nog veel meer kunnen doen om aantrekkelijk te worden voor toeristen. Ze moeten werken aan hun profiel, zodat mensen die overwegen naar Nederland te komen weten wat er allemaal te doen is. Hou je van design, dan is Eindhoven geweldig. Hou je van natuur en water, dan is Friesland helemaal het einde. Het idee is dat toeristen dan in deze gebieden verblijven en hooguit een dagje naar Amsterdam gaan. Nu is het vaak andersom.

Door goede marketing kan volgens het NBTC aanbod en vraag beter op elkaar worden afgestemd.

Die marketing zet de provincie Overijssel nu al in, vertelt gedeputeerde Eddy van Hijum. Hij is mede-bedenker van de toeristentop en ziet wel kansen voor zijn provincie. Samen met Gelderland maken ze al reclame voor de Hanzesteden, zoals Zwolle, Kampen en Deventer. Sindsdien zien ze het bezoek van Duitsers en Belgen toenemen.

Voor Overijssel is het toerisme een grote kans op meer werkgelegenheid. Nu al werken 35.000 mensen in de vrijetijdssector en de gedeputeerde denkt dat dit aantal fors kan stijgen, juist in gebieden waar de werkgelegenheid nu onder druk staat.

"We hebben natuurgebied De Weerribben, het Vechtdal, met onontdekte prachtcampings, en het kunstenaarsdorp Ootmarsum. Als het aan Overijssel ligt, gaan toeristen in de toekomst daar naartoe en combineren ze hun bezoek met een dagje Amsterdam."

In mei van dit jaar had de provincie Drenthe al een bus vol Chinese touroperators op bezoek om ze te verleiden naar Drentse attracties, zoals het monumentendorp Orvelte, te komen.

Drenthe wil Chinezen lokken: Amsterdam en Giethoorn zijn al overvol

En wat doet 'overtoerisme' eigenlijk met een stad of regio? NOSop3 legt het uit.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl